NAKON SASTANKA HDZ-A I SDA U MOSTARU

Čović nasmijan, Izetbegović zbunjen: 'Ništa dramatično novo nema, ali sve je bolja atmosfera... Možda se i dogovorimo!'

Front07.11.19, 16:09h

Čović nasmijan, Izetbegović zbunjen: 'Ništa dramatično novo nema, ali sve je bolja atmosfera... Možda se i dogovorimo!'
Dragan Čović složio se sa izjavom Bakira Izetbegovića kako je atmosfera sada puno bolja te da se, ako se nastavi s približavanjem stavova i stvaranjem atmosfere povjerenja, može napraviti "vidan iskorak"

 

 

 


Sastanak izaslanstava Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) završio je bez konkretnog dogovora o nastavku procesa formiranja vlasti na svim razinama, a najveći pomak, kako su kazali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, postignut je na "približavanju stavova" i "relaksiranju atmosfere".


- Ništa dramatično novog nema, ali ima dobra atmosfera između HDZ-a i SDA. Ima spremnosti da se krene u kompromis po pitanju vrlo značajnih stvari, kao što je Izborni zakon, implementacija presuda suda iz Strasbourga i Ustavnog suda. O detaljima ne mogu pričati ali, evo, to je novo - izjavio je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare Bakir Izetbegović.


Dragan Čović složio se kako je atmosfera sada puno bolja te da se, ako se nastavi s približavanjem stavova i stvaranjem atmosfere povjerenja, može napraviti "vidan iskorak".


- Mislim da ćemo u tom duhu nastaviti razgovarati. Sljedećeg tjedna napravit ćemo zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH kako bi mnoge tema koje nas još opterećuju stavili na stol i našli rješenja - kazao je Čović.


Dodao je kako se sljedeće godine, u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom, kada se bude odlučivalo o kandidatskom statusu Sjeverne Makedonije i Albanije, Bosni i Hercegovini pruža šansa da bude u tom paketu, a jedina prepreka tomu je, po Čovićevim riječima, uspostava vlasti i definiranje planova za europsku budućnost BiH.


Čović i Izetbegović složili su se da dok traju stranački pregovori njihovi predstavnici u izvršnoj vlasti na svim razinama nastave raditi i rješavati probleme kako bi se ekonomsko i socijalno stanje stabiliziralo.


- Dogovorili smo se da svakodnevni život, odnosno da funkcioniranje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje. Rezultati rada tih vlada nisu loši. Sve u BiH napreduje po stopi od tri do pet posto, BDP, industrijska proizvodnja, broj turističkih posjeta, broj zaposlenih. Federaciju pretvaramo u veliko gradilište, ali ako ne napravimo novu vlast doći će do usporavanja i zaustavljanja - istaknuo je Izetbegović.


Po njegovim riječima, ono u čemu se HDZ BiH i SDA ne slažu je pitanje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u. HDZ BiH smatra kako se to pitanje nije trebalo vezati za uspostavu novog saziva Vijeća ministara BiH, dok SDA smatra kako je to pitanje zaštite ustavno-pravnog konstrukta države i zaštite vladavine zakona.


- Izlaz je, na kraju krajeva, u postizanju kompromisa i svi moraju napraviti iskorak. Ne može ni jedna strana diktirati i nadam se da će biti više razumijevanja i da ćemo do kraja godine postići neki kompromis - poručio je predsjednik SDA.


Što se tiče Izbornog zakon, Izetbegović smatra kako je nemoguće u kratkom vremenu postići dogovor, ali se mogu dogovoriti neka načela kojima će se pregovarači voditi u budućim razgovorima o tom pitanju.


Kada su u pitanju niže razine vlasti Čović i Izetbegović najavili su kako će ohrabriti županijske organizacije SDA i HDZ-a BiH da se formira vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.


Čelnici SDA i HDZ-a BiH razgovarali su i o Mostaru. Izetbegović je ponovio stav SDA da se pitanje lokalnih izbora i Statuta Grada Mostara treba rješavati zakonom na federalnoj razini te da rješenje za Mostar mora podrazumijevati niz "zaštitnih mjera" koje će spriječiti dominaciju jednog naroda nad drugim.


S druge strane, Čović je kazao kako se odluka suda u Strasbourgu mora poštovati te da nema nikakvog razloga da Mostar bude iznimka u odnosu na Tuzlu, Zenicu ili Banjaluku.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još