gradonačelnica visokog zahtijeva odgovore

Amra Babić u otvorenom pismu Bakiru Izetbegoviću: Duboko sam uvjerena da 24 godine nakon Daytona moramo prestati...

Front07.11.19, 09:38h

Amra Babić u otvorenom pismu Bakiru Izetbegoviću: Duboko sam uvjerena da 24 godine nakon Daytona moramo prestati...
Pitam se u čemu je razlika Vaše saradnje sa gospodinom Dodikom kao predsjednikom SNSD-a i saradnje između mene i načelnica koje su članice iste stranke

 

Gradonačelnica Visokog Amra Babić uputila je otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije, poručivši da je "duboko razočarana" navodima iz saopćenja koje "već duže vrijeme" objavljuje Općinski odbor ove stranke u Visokom.

 

Njeno pismo prenosimo u cjelosti.

 

Duboko razočarana saopćenjima koje u medijski prostor duži vremenski period plasira OO SDA Visoko, obraćam Vam se kao najodgovornijem pojedincu SDA BIH, upućujući Vam niz pitanja i dilema za koje smatram da javnost mora dobiti odgovor.

 

Pitam se da li je evropski put BiH trajno opredjeljenje najbrojnije bošnjačke stranke kao i Vaše lično opredjeljenje, te da li su jednakopravnost svih građana BiH, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i ličnih sloboda te tolerancija odnosno uvažavanje drugih i drugačijih i Vaše temeljne vrijednosti koje će BiH uvesti u porodicu savremenih evropskih država ili samo deklarativne fraze, a koju sumnju potvrđuju saopćenja OO SDA Visoko vezano za potpisivanje međuopćinskog Sporazuma o saradnji između svih sedam načelnica/gradonačelnica općina i gradova iz BiH?

 

29.10.2019. godine, na poziv predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope g. Andersa Knapea u sklopu programa EU "Izgradnja mjera povjerenja", a u okviru 37. zasjedanja, u Strazburu je svečano potpisan Sporazum o međuopćinskoj saradnji žena načelnica/gradonačelnica iz BiH kojim se utvrđuju zajedničke vrijednosti, ciljevi, načela, aktivnosti i prioriteti na poboljšanju oblika i sadržaja saradnje među općinama i gradovima te promovira jačanje žena u javnom, ekonomskom, političkom i društvenom životu BiH a u interesu cjelokupnog stanovništva.

 

Svrha sporazuma je uspostaviti partnerstvo između općina/gradova potpisnica i saradnju u područjima od zajedničkog interesa u vezi sa razvojem, a naročito osnaživanje žena, mladih, djece i drugih marginaliziranih grupa na principima jednakopravnosti sa posebnim akcentom na zajedničko istupanje spram institucija međunarodne zajednice. Umrežavanje i saradnja lokalnih vlasti preduvjet je dugoročnog mira i stabilnosti, ravnomjernog lokalnog kao i ukupnog ekonomskog razvoja BiH.

 

Vijeće Evrope je najstarija evropska organizacija koja brani univerzalne ljudske vrijednosti i pored ostalog njeguje obrazovanje, demokratizaciju društva, ljudska prava, vladavinu prava, kulturu političkog dijaloga te razvoj i saradnju lokalnih zajednica.

 

2004. g. BiH je primljena u punopravno članstvo Vijeća Evrope iako u tom momentu nije ispunjavala sve uslove, a koji se tiču gore navedenih vrijednosti.

 

BiH je prihvatila kao postprijemnu obavezu da unaprijedi stanje u ovim oblastima i tako pokaže da pripada evropskoj porodici.

 

Od tada BiH ima i svoje predstavnike u svim važnim tijelima Vijeća Evrope. U delegaciji Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope u jednom mandatu ste bili i Vi, g. Izetbegoviću.

 

To je bio dobar znak da i najbrojnija bošnjačka partija shvata da samo izgradnja jake pravne države u kojoj su na najbolji način osigurana sva prava i individualna i kolektivna te koja na tim osnovama ostvaruje saradnju posebno sa susjednim zemljama, garantuju opstanak BiH ali i bošnjačkog naroda. Licemjerno je i dvolično sa jedne strane osuđivati saradnju legitimno izabranih predstavnika lokalnih samouprava koji dolaze iz različitih naroda a u isto vrijeme na većim nivoima vlasti od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pa do sad, sa predstavnicima istih političkih partija, sarađivati i donositi odluke te dijeliti vlast.

 

Pitam se u čemu je razlika Vaše saradnje sa gospodinom Dodikom kao predsjednikom SNSD-a i saradnje između mene i načelnica koje su članice iste stranke. Bosna i Hercegovina ne može postojati bez saradnje svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih građana te političkog dijaloga svih političkih stranaka, partija i drugih aktera političkog života.

 

Obeshrabruje me činjenica da to članovima OO SDA Visoko očito nije dovoljno jasno te se pitam da li su saopćenja SDA Visoko stav SDA BiH i Vas lično ili su proizvod ličnih frustracija i straha od političkog poraza koji su u Visokom već snažno doživjeli.

 

Napominjem da je potpisivanju Sporazuma prisustvovala Potpredsjednica FBIH g-đa Melika Mahmutbegović, članica Predsjedništva SDA BiH, kao član zvanične delegacije BiH, te i sama čula riječi visokih zvaničnika kako je ovo gotovo jedini i najsvjetliji događaj u kojem je BiH pomenuta u izuzetno pozitivnom kontekstu, uz prisustvo najviših zvaničnika i delegacija svih zemalja članica Vijeća Evrope u Kongresu.

 

Potpredsjednica Mahmutbegović, uvjerena sam, sa ponosom je aplaudirala potpisanom Sporazumu u Strazburu. Sa ponosom će i građani BiH kao i ja lično aplaudirati Vama ako djelima dokažete da ste za jaku, stabilnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu.

 

Duboko sam uvjerena da 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 27 godina od početka agresije na BiH, konačno moramo prestati koristiti govor mržnje kao sredstvo dnevne politike, prestati raspirivati međunacionalnu mržnju i pozivati na nove ratne sukobe, prestati zloupotrebljavati najčasnije sinove BiH koji su svoje živote položili u temelje odbrane države od agresora, omogućiti da međunarodne i domaće pravne institucije završe započete poslove u smislu osude ratnih zločina i ratnih zločinaca te početi graditi BiH ne kao državu suprotstavljenih različitosti nego kao državu sličnosti i zajedničkih ciljeva i interesa svih njenih naroda i građana.

 

Samo na taj način, dugoročno možemo našoj djeci omogućiti da žive u pravnoj, demokratskoj, evropskoj BiH, zajednici svih njenih naroda sa jednakim šansama i perspektivom za život i ostanak u svojoj državi. Poruke koje OO SDA Visoko već duže vrijeme plasira javnosti ne idu u prilog ovakvom opredjeljenju te javnost dovode u sumnju da to nisu samo njihovi retrogradni stavovi nego i stav zvanične politike SDA BiH.

 

Stoga od Vas očekujem demanti ili potvrdu njihovih navoda, piše u otvorenom pismu gradonačelnice Visokog.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još