Od propadajućeg veznjaka, do vrhunskog napadača

Životna priča Edina Džeke: Mladi fudbaler FK Željezničara bio je nespreman za elitni fudbal, a onda se desio preokret...

Sport26.10.19, 10:36h

Životna priča Edina Džeke: Mladi fudbaler FK Željezničara bio je nespreman za elitni fudbal, a onda se desio preokret...
Sada, u 33. godini života, Džeko je potpisao produženje saradnje sa Romom na još tri godine pokušavajući iz sebe izvući najbolji dio karijere

 


Izvor: Sport1
Piše: Jasmin Konjhodžić

 

U svakoj fudbalskoj ligi postoji jedan klub koji ima reputaciju da posjeduje talentovane mlade fudbalere. Kod nas to je pripadalo FK Željezničar, a vraćajući se u 2000. godine, iz omladinskog pogona Željezničara izašlo je dosta dobrih igrača.


Sa dosta limitiranim tehničkim i dribling sposobnostima, taj mladi fudbaler bio je nespreman za elitni fudbal. Ali njegov trener, Jiri Plisek, uspio je njegovu karijeru promijeniti na pravi put. Teplice su tada na njegovo inzistiranje isplatile 25 hiljada eura za dovođenje Edina Džeke iz Željezničara.


Iz tabora Plavih su prihvatili tu ponudu, a mladi fudbaler je dobio novu poziciju i broj 9. Postigao je 13 pogodaka u 30 utakmica, a sve ostalo je historija. Tada 20-godišnji Edin Džeko, danas je među najboljim i konstantnijim napadačima u ligama petice. Nikada nije okarakterisan kao svjetska klasa, ali ako želite nekog talenta koji će davati sve za svoj klub, onda ne trebate pitati za bolje.


Sada, u 33. godini života, Džeko je potpisao produženje saradnje sa Romom na još tri godine pokušavajući iz sebe izvući najbolji dio karijere.

 

edin-dzeko-fk-zeljeznicar


Otkriće Felixa Magatha


Njegova 'eksplozija' u Češkoj donijela mu je transfer u Bundesligu, kada ga je Felix Magath doveo u Wolfsburg. U prvoj sezoni postigao je osam pogodaka, sa sedam asistencija u 17 utakmica kada se tim plasirao u Evropsku ligu.


Iduće godine Džeko je bio ključni dio 'magičnog trokuta' gdje su zajedno igrali Grafite, Misimović i Edin i odveli ekipu do prve titule. Džeko je sezonu završio sa 26 golova.


Iako nije došao do titule najboljeg strijelca u toj sezoni, do iste je došao u sezoni 2009/10 kada je postigao 22 pogotka. Također je postaio i najbolji strijelac u historiji svog tima sa 59 golova u 96 utakmica. Iduću sezonu počeo je regularno, ali je onda prodan u City za 37.6 miliona eura.


U Aguerovoj sjeni


U Wolfsburgu su on i Grafite bili najubitačniji napadački tandem u historiji Bundeslige. Ali, stvari su se promijenile kada je stigao u City jer nije bio glavna figura svog tima. U pet sezona u Engleskoj postigao je 72 pogotka, od čega 50 u Premiershipu.


Njegov najveći doprinos u klubu može se staviti u jednu utakmicu, ikonski meč protiv QPR-a kada je Manchester City osvojio titulu u dramatičnom meču. Gol kojeg se svi sjećaju je gol Aguera protiv QPR-a. Možda su osvojili titulu zahvaljujući tom pogotku, ali pogodak Džeke nešto ranije za izjednačenje je ono što je puno više doprinijelo osvajanju titule.


U svoje prve tri čitave sezone Džeko je imao prosjek od 15 golova. Treća sezona za njega je bila najbolja s obzirom da je postigao 26 pogodaka. Ali njegova forma u idućoj sezoni bila je jako loša i postigao je samo šest pogodaka u 32 nastupa. Nakon svih špekulacija, Džeko je otišao na posudbu u Romu.


Izrastanje u klupsku legendu


Džeko nije osvojio titulu sa Romom tokom pet godina boravka u klubu, ali je postao ključni igrač svog tima. Nije više super-izmjena u sjeni Aguera.


Nakon mnogo postignutih pogodaka, Džeko je sada na sedmoj poziciji najboljih strijelaca Rome svih vremena. Jedini je aktivni igrač u prvih 20 mjesta na listi i ako nastavi ovako igrati u narednih nekoliko sezona, Džeko se bez problema može naći u listi top pet strijelaca kluba. Montella, Manfredini, Volk i Amadei su igrači koje može vrlo lako stići.


'Samo' 21 pogodak dijeli ga od treće pozicije na ovoj listi i tu bi se poravnao sa Tottijem i Pruzzom. U svojoj karijeri oborio je nekoliko rekorda, a najvažniji je da je prvi igrač koji je postigao 50 pogodaka za tri različita kluba u top pet liga Evrope!


Da bi zaključio svoju sjajnu karijeru, potrebna mu je titula sa Romom, a onda bi dodao trofejnu medalju pored onih iz Premiershipa i Bundeslige. Šanse da to uradi sa svojim timom su jako male, posebno ove sezone kada je Roma u tranzicijskom periodu.


Edin Džeko je i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine dao puno toga, a sasvim sigurno da se može ponositi svojom karijerom.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!