prijava zbog teškog krivičnog djela

Sve mimo zakona: Kako su rudnici Kreka dijelili milionske poslove, izbjegli tendere, a mašine 'Juzunović' nabijale sate...

Biznis Klub25.10.19, 14:40h

Sve mimo zakona: Kako su rudnici Kreka dijelili milionske poslove, izbjegli tendere, a mašine 'Juzunović' nabijale sate...
Uprkos upozorenjima, izbjegavanje tendera nastavljeno je i tokom ove godine, a samo je sa Junuzović Kopexom sklopljeno dvadesetak direktnih sporazuma za iznajmljivanje mašina po 6000 KM, i to u prva dva mjeseca

 

Tokom prošle i ove godine tuzlanski Rudnici Kreka podijelili su milionske poslove bez ikakvog javnog nadmetanja firmama Junuzović Kopex, MHI Company, Titanic d.o.o. i Cayenne Company. Izbjegli su raspisivanje tendera za iznajmljivanje mehanizacije, isparčali nabavku na oko 200 dijelova i sklopili toliko direktnih sporazuma sa ovim firmama, iako je to zakonom zabranjeno - piše Transparentno.ba.

 

Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio krivičnu prijavu protiv direktora i drugih odgovornih osoba, koje su radile na poslovima javnih nabavki, jer postoji osnov sumnje da su sklapanjem direktnih sporazuma sa nekoliko privilegovanih privrednih društava i izbjegavanjem postupaka javne konkurencije  počinili teži oblik krivičnog djela – Zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

 

Informacije da se na taj način dijele poslovi u Rudniku TIBIH je objavio na portalu Transparentno.ba u martu ove godine, a to potvrđuje i najnoviji izvještaj Ureda za reviziju institucija Federacije BIH. Uprava rudnika mogla je po zakonu potrošiti samo 6000 maraka putem direktnog sporazuma za istu stvar, a potrošila je gotovo milion maraka prošle godine.   

 

kreka-a


-Posebno ističemo da su se direktni sporazumi za angažovanje istih mašina sklapali skoro svakodnevno, a u više slučajeva i po dva puta dnevno za usluge iste vrste mehanizacije. To nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, prema kojem ugovornom organu nije dozvoljeno dijeljenje predmeta nabavke s namjerom izbjegavanja primjene odgovarajućeg postupka, navodi se u izvještaju revizora.  

 

Uprkos upozorenjima, izbjegavanje tendera nastavljeno je i tokom ove godine, a samo je sa Junuzović Kopexom sklopljeno dvadesetak direktnih sporazuma za iznajmljivanje mašina po 6000 KM, i to u prva dva mjeseca.

 

Ova firma već dugo dobija  milionske tendere za iznajmljivanje mehanizacije Rudniku, ali je putem direktnih sporazuma samo prošle godine naplatila dodatnih 279 900 KM i to u situaciji kada ovo javno preduzeće loše posluje. Revizija dovodi u pitanje svrhu ovakvog poteza uprave.

 

kreka-b

 

Za izvršene usluge samo od Junuzović Kopex d.o.o. Lukavac (6.311.400 KM) Društvo je moglo nabaviti značajan broj rudarskih mašina koje su tražene tenderskom dokumentacijom, a neophodne su obavljanje redovne djelatnosti Društva.Imajući u vidu da se Društvo nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji, s jedne strane, i činjenicu da ima 2.431 zaposlenika i da treba raspolagati vlastitom rudarskom mehanizacijom radi obavljanja redovne djelatnosti, postavlja se pitanje opravdanosti i odgovornosti angažovanja tuđe mehanizacije i radnika, navodi se  u izvještaju.


Revizori napominju da se ove firme redovno prijavljuju na tendere i dobijaju poslove, a onda pokreću sudske sporove zbog neplaćanja i tako iziskuju dodatne troškove po osnovu zateznih kamata. Takođe su upozorili i da su tenderi koji su raspisivani pogodovali ovim firmama jer je tehničkom specifikacijom traženih mašina ograničavana konkurencija, čime se opet kršio zakon o javnim nabavkama. U komentaru na nacrt izvještaja revizora, uprava rudnika nije osporila nalaz revizije.

 

U odgovoru Agenciji za javne nabavke, koji je uslijedio nakon prijave TIBIH-a, pravdali su se da dobijeni finansijski rezultati pokazuju „opravdanost i pozitivne efekte ulaganja u opreme trećih lica putem direktnih sporazuma“ jer je ostvarena višestruka zarada. Navode i da uredno vode građevinski dnevnik rada iznajmljenih mašina.

 

Ovdje treba napomenuti da je zbog fiktivnog prikazivanja sati rada mašina firme Junuzović kopex u rudniku Šikulje, aktuelni direktor ZD Rudnica Kreka Osman Bleković uslovno osuđen na godinu i po dana zatvora. Tada je sklopio sporazum o priznanju krivice za pribavljanje protivpravne imovinske koristi Junuzović Kopexu u iznosu većem od dvadeset hiljada maraka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još