zbog dodjele nobela peteru handkeu

Skakina oštra poruka: Odluka Švedske akademije je brutalna uvreda žrtvama i istini, građani Sarajeva su uznemireni...

Hronika23.10.19, 13:45h

Skakina oštra poruka: Odluka Švedske akademije je brutalna uvreda žrtvama i istini, građani Sarajeva su uznemireni...
Štokholm i Sarajevo su, kako je rekao, pobratimski gradovi koji gaje duge i dobre odnose. Ali, ovakva odluka, kako je naveo, ne može biti zanemarena

 

Grad Sarajevo najoštrije je osudio danas odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodijeli Peteru Handkeu te zatražio od Grada Štokholma i gradonačelnice Anni König Jerlmyr da osude ovaj čin.

 

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, ovu je odluku usvojilo Gradsko vijeće. On je istakao da ovakvi sramotni akti prijete da naruše dobre odnose i veze između dva pobratimska grada.

 

"Građani Sarajeva su veoma uznemireni nakon objave Švedske akademije da dodijeli Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu Peteru Handkeu. Handke je u više navrata pisao i govorio protiv istine, poričući genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Za građane Sarajeva je tvrdio da su iscenirali jezivi masakr na pijaci Markale 5. februara 1994. Svi znamo da je samo u tom granatiranju ubijeno 68 i ranjeno 144 građana Sarajeva. Genocid u Srebrenici i opsadu i terorisanje Sarajeva u kojem je ubijeno više od 11.500 građana Sarajeva, dokumentovale su i sankcionisale brojne presude Haškog tribunala", naveo je Skaka.

 

Štokholm i Sarajevo su, kako je rekao, pobratimski gradovi koji gaje duge i dobre odnose. Ali, ovakva odluka, kako je naveo, ne može biti zanemarena.

 

"Odluka Švedske akademije je brutalna uvreda žrtvama i istini, ali i svim drugim slobodoljubivim građanima Grada Štokholma. Pozivam gradonačelnicu i Gradsko vijeće Štokholma da nam se pridruže u ovoj osudi. Štokholm je slobodouman i multikulturalan grad i prijatelj Grada Sarajeva, što se dokazalo više puta tokom opsade Sarajeva. Uvjereni smo da i ovaj put može i treba biti na strani istine i pravde", istaknuo je gradonačelnik Skaka.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još