VJETAR U LEĐA ZA BH FILM

Filmove Pjera Žalice i Emira Kapetanovića podržao Hrvatski audiovizualni centar

Kultura22.10.19, 15:31h

Filmove Pjera Žalice i Emira Kapetanovića podržao Hrvatski audiovizualni centar
Podršku za novi projekte dobili su bh. autori Pjer Žalica za crnohumornu dramu "Praznik rada" i Emir Kapetanović za filmsku komediju "Djeda Mraz u Bosni". Ovi projekti dobili su predhodno podršku Fondacije za kinematografiju u BiH

Dobre vijesti za bh. film stižu iz susjedne Hrvatske. HAVC (Hrvatski audio-vizualni centar) objavio je rezultate za podršku manjinskih koprodukcijama na kojem su finansijski podržana dva projekta iz BiH. Riječ je filmovima „Praznik rada“ Pjera Žalice i „Djeda Mraz u Bosni“ Emira Kapetanovića.


O svom obrazloženju za podršku ovome filmskom projekti umjetnički savjetnik HAVC-a Boško Picula je napisao:


„Dugometražni igrani film "Praznik rada" (Bosna i Hercegovina) novi je projekt cijenjena bosanskohercegovačkog redatelja i scenarista Pjera Žalice koji je punu pozornost domaće i svjetske javnosti priskrbio uspjehom svog filma Gori vatra iz 2003., a zatim i filmom Kod amidže Idriza iz 2004. Petnaest godina kasnije redatelj koncipira svojevrsni treći dio filmske trilogije o sunarodnjacima koje je rat uvelike odredio i kao osobe i kao članove zajednice koja će naraštajima biti praćena zbivanjima iz prve polovice 1990.-ih. Film "Praznik rada" naoko je crnohumorna drama o Sarajliji Arminu koji se nakon punog desetljeća iz Njemačke vraća u rodni grad sretan što ocu Fudi može priopćiti vijest da se oženio i da napreduje. No, Fudino iznenadno uhićenje, promijenut će sve. Film je, s jedne strane, intimna drama pojedinca u kontekstu odnosu djeteta i roditelja, a s druge kolektivna drama o društvu koje teško zacjeljuje svoje ratne rane. Hrvatski je koproducent Propeler film d.o.o. iza kojega je više međunarodno zapaženih i nagrađivanih projekata (Krugovi, Žaba) uz kontinuirani niz festivalski uspješnih produkcija u Hrvatskoj (Sve džaba, Karaula, Mali). Uz glavne uloge, treba istaknuti da je hrvatski doprinos i glazba, scenografski rad te dvije epizodne uloge.“


Film je dobio 600 000 kuna u kategoriji dugometražnog igranog filma. Glavni producent filma je Udruženje za promociju kulture i umjetnosti “FORUM” (Sarajevo).


Boško Picula je podršku filma „Djeda Mraz u Bosni“ je obrazložio na sljedeći način:


„Debitantski dugometražni igrani film "Djed Mraz u Bosni" (Bosna i Hercegovina) cjelovečernji je igrani prvijenac mladoga bosansko-hercegovačkog redatelja Emira Kapetanovića koji se nakon niza uspješno postavljenih kazališnih predstava (Superžaba spašava Tokio, Bajka koju idiot priča) te dokumentarnih filmova (ReGeneracija, Djeca mira) odlučio za filmsku komediju. U duhu poznatoga sarajevskog humora, film prema scenariju nagrađivanog dramaturga Vahida Durakovića govori o glumačkoj družini koja u kostimima Djeda Mraza planiraju blagdansku predstavu u jednom hrvatskom i jednom bošnjačkom selu što će s jedne strane izazvati radost djece, a s druge različite reakcije odraslih mještana... Zabavno viđenje složenih međunacionalnih i međugeneracijskih odnosa u suvremenoj Bosni i Hercegovini protječe uz efektan spoj apsurda i gorkog humora. Hrvatski je koproducent Eurofilm d.o.o. koji stoji iza više projekata u Hrvatskoj (Mrtve ribe) i inozemstvu (Ostavljeni), dok se hrvatski doprinos realizaciji filma odnosi na niz uloga te scenografiju, kostimografiju i glazbu.


Film je u kategoriji debitanskog dugometražnog igranog filma dobio 400 000 kuna. Glavni producent filma je DEPO (Sarajevo).


(HAVC/DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!