DOK TRAJE LJETO U OKTOBRU

Drhtaćemo u januaru: Snijega će biti do koljena, a oluje će trajati po nekoliko dana... Stižu prve prognoze za zimu!

Hronika21.10.19, 10:57h

Drhtaćemo u januaru: Snijega će biti do koljena, a oluje će trajati po nekoliko dana... Stižu prve prognoze za zimu!
Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima, sve do januara...

 

 


Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu. Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga - bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.


Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.


- Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine - prognozira meteorolog Džejson Nikols.


Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.


- Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedjelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri nedjelje - rekao je meteorolog Tajler Rojs.


Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi "AccuWeathera".


- To će doprinijeti oskudnoj snježnoj sezoni u planinama - dodao je Rojs.


Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju


Početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.


- Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi sve do kasnije u sezoni - rekao je Rojs.


Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.


Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.


Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.


- Oluje će biti najaktivnije početkom januara - predviđa meteorolog Rojs.


Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijetiće i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.


- Drugi dio zime biće mnogo mirniji nego njen početak - predviđaju meteorolozi.


Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope - od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.


- Rijeka Rajna je tokom ljeta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije - kažu meteorolozi.


- Iako će Pirenejsko poluostrvo napokon doživjeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovešće do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara - upozoravaju meteorolozi.


U sjevernim Alpima očekuju se i velike količine snijega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se snijeg počinje topiti, poput lavina i poplava.

 

(Alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još