DOVEDENO BEZ ZNAKOVA ŽIVOTA

O njoj svi govore: Ovo je doktorica Alma, od sigurne smrti spasila je dijete koje je progutalo šahovsku figuru

Hronika19.10.19, 15:19h

O njoj svi govore: Ovo je doktorica Alma, od sigurne smrti spasila je dijete koje je progutalo šahovsku figuru
'Dijete od godinu i pet mjeseci je progutalo šahovsku figuru piona... Znala sam da moram izvaditi strano tijelo, svaki sekund bio je dragocjen'

 

 

Mediji u regionu ovig dana bruje o doktorici Almi Drešević, pedijatrici koja je od sigurne smrti spasila dijete nakon što je progutalo šahovsku figuru, te dovedeno bez znakova života.


Ona je za medije ispričala da je prošlog četvrtka oko 19 časova, u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici, komšija, u pratnji majke koja je vrištala, donio dijete koje nije davalo znakove života.


Prisjećajući se tog užasnog trenutka, dr. Drešević je ispričala:


- Dijete od godinu i pet mjeseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaki sekund bio dragocjen. Srećom, uspjela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru .


Međutim, tada je počela borba za život.


- Kada smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dijete nije disalo – ispričala je Drešević.


Nakon što je četiri puta dala vještačko disanje, dijete je udahnulo vazduh i zaječalo.


- U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to što je dijete preživelo i što je dobro – rekla je Drešević.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!