Bojno polje u centru katalonske prijestolnice

Rat u Barceloni: Policija tek u noći preuzela kontrolu, najmanje 89 povrijeđenih

Front19.10.19, 09:51h

Rat u Barceloni: Policija tek u noći preuzela kontrolu, najmanje 89 povrijeđenih
Policijska svjetla obasjavaju noć u glavnom gradu Katalonije gdje vatrogasci nastoje ugasiti preostale zapaljene kontejnere za smeće koji su služili kao barikade. Na ulicama su porušene željezne ograde i razbacane cigle korištene u sukobu. Prema posljednjim informacijama uhapšeno je 27 osoba

 

Katalonska i španska nacionalna policija preuzele su tek tokom noći na subotu kontrolu nad ulicama Barcelone i drugih katalonskih gradova rastjeravši demonstrante koji su tokom šest sati iza zapaljenih barikada kamenjem sudjelovali u sukobu iza kojega je ostalo 89 povrijeđenih.

 

U petak navečer došlo je do najžešćih sukoba katalonskih zagovornika nezavisnosti i policije od kada su u ponedjeljak izrečene zatvorske kazne katalonskim liderima osuđenima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017.

 

Gorjele vatre, postavljene barikade, satima se mlatili policija i demonstranti

 

Situacija u središtu Barcelone smirila se nakon što se ono bilo pretvorilo u bojno polje.

 

Bile su zapaljene vatre i postavljene barikade iza kojih su prosvjednici zamaskiranih lica zasipali policiju kamenjem, ciglama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila ispaljujući gumene metke i suzavac te koristila palice. Do nereda je došlo i u drugim katalonskim gradovima gdje su također organizirani protesti.

 

Najmanje 89 ljudi je povrijeđeno

 

Povrijeđeno je 89 osoba od čega 60 u Barceloni, izvijestila je hitna pomoć.

 

Policijska svjetla obasjavaju noć u glavnom gradu Katalonije gdje vatrogasci nastoje ugasiti preostale zapaljene kontejnere za smeće koji su služili kao barikade. Na ulicama su porušene željezne ograde i razbacane cigle korištene u sukobu. Prema posljednjim informacijama uhapšeno je 27 osoba.

 

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u protestu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Demonstrant traže otcjepljenje od Španije i puštanje na slobodu zatvorenih dužnosnika.

 

Katalonski premijer ima još jedan važan sastanak pa se ona obraća javnosti

 

Kabinet katalonskog predsjednika vlade Quima Torra sazvao je juče kasno navečer hitan sastanak. Ujutro će biti održan novi a onda bi se trebao obratiti javnosti.

 

Katalonska vlada, sastavljena od dviju stranaka za nezavisnost, posljednjih dana apelira na masovne i mirne proteste. Generalni štrajk koji traje od petka na poziv sindikata koji zagovaraju samostalnost obuhvatio je oko 68 posto industrijske aktivnosti u Kataloniji te oko 70 posto trgovačke, podatak je katalonske vlade.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!