Panika među iznajmljivačima

Alijansa evropskih gradova digla se protiv platforme Airbnb za rentanje stanova: Uvodi se limit, ali i...

Biznis Klub18.10.19, 16:58h

Alijansa evropskih gradova digla se protiv platforme Airbnb za rentanje stanova: Uvodi se limit, ali i...
Trenutno važeća pravila Evropske unije nastala su 2000. godine odnosno starija su osam godina od platforme Airbnb i njenog poslovnog modela

 

Gradovi Beč, Amsterdam, Barselona, Lisabon, Minhen i Pariz formirali su Alijansu evropskih gradova Allianz Eurocities protiv internet platforme za iznajmljivanje stanova Airbnb koja je prošle godine samo u Austriji zabilježila milion korisnika.

 

Tim povodom predstavnici saveza sreli su se u Minhenu. Inicijativa evropskih gradova želi da sve digitalne platforme preuzmu pravnu odgovornost, izvršavaju svoje pravne dužnosti i vrše razmjenu podataka tamo gdje je ona neophodna.

 

Trenutno važeća pravila Evropske unije nastala su 2000. godine odnosno starija su osam godina od platforme Airbnb i njenog poslovnog modela.

 

Bečki gradski odbornik Peter Florianschütz jedan je od stručnjaka koji pripremaju stavove o ekonomiji dijeljenja koji će biti predstavljeni pred Evropskom komisijom u Briselu kako bi se za internet platforme pripremila nova pravila. To bi bio prvi korak u stvaranju političkog i pravnog okvira za regulisanje digitalne privrede.

 

Beč je pregovore s platformom Airbnb prekinuo još krajem prošle godine zbog naplate boravišnih taksi. Iako je Grad Beč u početku odlučio u korist građana prigrliti Uber i Airbnb, gradska uprava je ustanovila da mnogi poduzetnici ne poznaju pravne okvire. Airbnb je odbio automatsko pružanje podataka o naplati boravišnih taksi, ali prekid pregovora nije uticao na one iznajmljivače koji poštuju zakonske obaveze.

 

Naime, boravišne takse treba da uđu u gradski budžet i svi vlasnici smještaja dužni su da imaju poseban račun za njihovu naplatu. Osim toga mora biti provedena i kontrola soba, moraju se plaćati porezi, a dodatno se na mjesečnoj bazi bečkom Uredu za statistiku moraju slati i podaci o broju noćenja. Svaka adresa koja nudi smještaj mora biti prijavljena, jednako kao i platforme koje nude ovakav oblik smještaja.

 

U međuvremenu platforma Airbnb marljivo radi na svojoj ekspanziji zato što se u sljedećoj godini priprema da izađe na berzu.

 

S obzirom na to da putem platforme kao što je Airbnb stanodavci mogu više zaraditi, sve glasnije se čuju pritužbe da je u centru grada malo stanova koji dugoročno mogu da se iznajme. Neki predstavnici alijanse tvrde da gradovi na ovaj način gube svoj duh budući da na primjer u Parizu četvrtina stanova u centru isključivo služi iznajmljivanju preko internet platformi.

 

Više gradova je pokušalo da vlasnicima ograniči broj dana godišnje za iznajmljivanje smještaja.

 

U Minhenu to ograničenje iznosi osam sedmica, a u Francuskoj je širom zemlje dozvoljeno iznajmljivanje u trajanju od 120 dana.

 

Bečka turistička organizacija Wien Tourismus sugerisala je limit od 90 dana, ali dati prijedlog još uvijek nije stupio na snagu, saopćeno je iz PR Eurocomma.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još