Uspjeh pregovarača

Evropska unija i Velika Britanija postigle novi dogovor o Brexitu

Front17.10.19, 12:15h

Evropska unija i Velika Britanija postigle novi dogovor o Brexitu
Predsjednik Evropske komisije je zatražio od Evropskog vijeća koje danas započinje samit na kojem je Brexit jedna od glavnih tema da podrži ovaj dogovor

 

Evropska unija i Velika Britanija postigle su novi dogovor o Brexitu saopštio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Juncker je pismom upućenim predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku objasnio da su strane postigle dogovor, ali da još uvijek preostaje ključni korak kako bi ovaj dogovor bio ratifikovan u Velikoj Britaniji, prenosi N1.

 

„Kada se radi od Ugovoru o izlasku, pregovori su se fokusirali na Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj i tražili su mogućnost pronalaska zadovoljavajućeg rješenja kako bi se odgovorilo na speficične okolnosti na irskom otočju. Pregovarači su također raspravili Političku deklaraciju koja predstavlja okvir za buduće odnose između Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva. Njihova namjera je bila da dopune Političku deklaraciju na način na koji bi odražavala nivo ambicija koji je izrazila vlada Ujedinjenog kraljevstva u budućim odnosima s Evropskom unijom“, stoji u Junckerovom pismu.

 

Pregovarači su postigli dogovor. Oba dokumenta su dobili podršku Evropske komisije. Premijer Ujedinjenog kraljevstva je također signalizirao suglasnost s ovim dokumentima navodi se u pismu predsjednika Evropske komisije.

 

Predsjednik Evropske komisije je zatražio od Evropskog vijeća koje danas započinje samit na kojem je Brexit jedna od glavnih tema da podrži ovaj dogovor.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!