Čvrsto na čelu KCUS-a

Njena želja za Upravni odbor zapovijed: Sebija Izetbegović ostaje u direktorskoj fotelji, niko nije bio protiv

Hronika17.10.19, 10:58h

Njena želja za Upravni odbor zapovijed: Sebija Izetbegović ostaje u direktorskoj fotelji, niko nije bio protiv
Već se znalo da će biti jedini kandidat kao što je to bilo i na ranijem konkursu

 

Izvor: Nap.ba

Piše: A. Varatanović

 

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer je održao sjednicu na kojoj je jednoglasno za direktoricu KCUS-a izabrao Sebiju Izetbegović. Dok predsjednik UO Jasmin Kapetanović nije želio govoriti za Patriju o održanoj sjednici upućujući nas na press službu KCUS-a, drugi član UO Dželaludin Junuzović vrlo je rado odgovorio na pitanja o održanoj sjednici.

 

On je kazao da je Izetbegović bila jedini kandidat, te da je dobila jednoglasnu podršku svih članova UO.

 

Iako očekivan scenario, važno je podsjetiti na hronologiju njenog ponovljenog izbora za direktoricu.

 

Krajem avgusta Vlada KS kao suosnivač i najveći finansijer KCUS-a smjenjuje dva člana UO Jasmina Kapetanovića (predsjednika) i Dželaludina Junuzovića. Umjesto njih imenuje Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo za člana. No, ovo imenovanje zaustavio je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) koji nikada nije uputio prijedlog za imenovanje na Vladu FBiH. Dakle, volja najvećeg finansijera KCUS-a nije ispoštovana, iako su dva člana UO izgubila povjerenje Vlade KS. Utrošak više od 140 miliona KM ostao je bez adekvatnog nadzora niti Vlada KS ima uvida u dešavanja na KCUS-u.  

 

U isto vrijeme nakon što je Sebija Izetbegović odlučila da želi još jedan mandat na čelu KCUS-a kako bi „dovršila započeti posao“ UO koji ima 11 članova raspisuje konkurs za izbor generalnog direktora KCUS-a. Mandat Izetbegović ističe u januaru 2020. godine. Već se znalo da će biti jedini kandidat kao što je to bilo i na ranijem konkursu. KCUS je već odavno privatna svojina Sebije Izetbegović pa bi svaki drugi kandidat i da je samo pomislio, a kamoli se i prijavio navukao bijes generalne na sebe. A sa vezama koje ima u političkom životu osim u SDA, pokazat će se i u HDZ-u, niko ne želi rizikovati daljnju svoju karijeru.

 

O planu rada stare/nove direktorice ne znamo ništa. Možemo samo pretpostaviti, vodeći se proteklim mandatom, da će se nastaviti uštede na štetu pacijenata, saradnja sa privatnim apotekama u vlasništvu predsjednika UO i njegove supruge kao što je godinama unazad slučaj, daljni odlasci kadrova, te potpuna kontrola nad najvećim kliničkim centrom u državi.
O poboljšanju uslova za pacijente, boljoj usluzi i svim potrebnim medicinskim uslugama nismo čuli. Polovinom avgusta po naredbi direktora Hirurške discipline Dželaludina Junuzovića (čitaj direktorice Izetbegović) donesena je odluka o „strogoj evidenciji urađenih procedura“ kada je riječ o CT pretragama i laboratorijskim nalazima kako bi se smanjili troškovi. A ako se i ljekari usude uraditi dijagnostiku, za to će morati dati i objašnjenje!

 

Ostalo je nepoznato i kako će KCUS nadomjestiti skoro 100 ljekara bez kojih su ostali u prvom mandatu direktorice Izetbegović.

 

Još jedno pitanje koje se nameće je šta će biti protuusluga SDA prema HDZ-u čiji je ministar bio ključan da bi njen izbor prošao bez ikakvog zastoja. Možda čelna pozicija Federalne uprave policije, možda izmjene Izbornog zakona po Čovićevim željama, ili možda i treći entitet. A možda i sve ovo zajedno.

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još