Naprasno prekinuo susret s novinarima u rodnom mjestu

Handkea iznervirala kritika književnika iz BiH: 'Pustite me na miru i ne postavljajte takva pitanja!'

Kultura16.10.19, 12:36h

Handkea iznervirala kritika književnika iz BiH: 'Pustite me na miru i ne postavljajte takva pitanja!'
Nakon toga je dodao kako više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, "uprkos Nobelovoj nagradi", ne zanimaju za njegovu književnost

 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke naprasno je u utorak navečer prekinuo razgovor s novinarima u rodnom Griffenu u Koruškoj, a otkazan je i za srijedu planirani susret s novinarima, javila je Hina a prenijeli mediji.

 

Susret u Griffenu u utorak navečer prekinut je nakon što je jedan novinar Handkea upitao što misli o kritici koju mu je dan prije uputio dobitnik Njemačke književne nagrade Saša Stanišić.

 

- Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput vas. Ni od koga od njih ne čujem da je i pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Cervantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanja - rekao je Handke, a prenio austrijski radio Oe1.

 

Nakon toga je dodao kako više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, "uprkos Nobelovoj nagradi", ne zanimaju za njegovu književnost.

 

U srijedu ujutro iz općine Griffen saopćeno je kako se otkazuje za poslijepodne najavljeni susret Handkea s građanima i medijima.

 

Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade, jedne od najvažnijih književnih nagrada za njemačko govorno područje, u svom je govoru na svečanosti dodjele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko kritizirao ovogodišnju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Hendkeu.

 

Stanišić, koji potječe iz Višegrada u BiH, a u ranim devedesetima zbog rata je prebjegao u Njemačku, kritizirao je Handkea zbog njegove podrške Miloševićevom režimu tokom rata u devedesetima.

 

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu je, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici, širom svijeta, a posebice na jugoistoku Evrope, naišla na brojne osude.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još