Razotkrivena strategija odbrane Smiljane Srnec

Slučaj leša u zamrzivaču: Isplivala seoska tajna o ubijenoj sestri Jasmini, koja baca novo svjetlo na ubistvo

Hronika15.10.19, 17:40h

Slučaj leša u zamrzivaču: Isplivala seoska tajna o ubijenoj sestri Jasmini, koja baca novo svjetlo na ubistvo
Uz leš su pronađeni i tragovi zasad nepoznate muške osobe pa se krug sumnjivaca, smatra odbrana, mora i dodatno proširiti

 

Današnje suđenje Smiljani Srnec, koja je optužena da je ubila sestru, razotkrilo je strategiju njezine obrane.

 

“Činjenice koje zahtijevaju razjašnjenje su: vrijeme kada je žrtva posljednji put viđena živa, ko je lagao i prikrivao istinu u porodici Dominić, ko je sve živio u porodičnoj kući, ko su bile agresivne osobe u porodici, je li okrivljena mogla sama pohraniti tijelo žrtve”, rekao je u uvodnoj riječi Krešimir Golubić, advokat Smiljane Srnec optužene da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njen leš sakrila u zamrzivač koji niko nije otvarao 19 godina.

 

Još troje mogućih ubica

 

I dok tužiteljstvo tvrdi da je Smiljana Srnec jedina mogla počiniti jedno od najintrigantnijih ubistava posljednjih godina u Hrvatskoj – ne toliko zbog pet udaraca tupim predmetom u lijevu stranu glave, koliko zbog dva decenija skrivanja leša u zamrzivaču u porodičnoj kući – strategija je odbrane da baci sumnju na nekog drugog počinitelja.

 

“Ne može se osuditi Smiljanu Srnec jer ne želi reći ko je ubio njenu sestru”, rekao je advokat na početku suđenja te naveo da su u 2000. godine stalno u kući živjeli Smiljana, njen otac Martin, Smiljanina kći koja je tada bila sasvim mala djevojčica te povremeno Smiljanina i Jasminina majka Katarina, koja je na više sedmica dolazila s rada u Austriji. Uz leš su pronađeni i tragovi zasad nepoznate muške osobe pa se krug sumnjivaca, smatra odbrana, mora i dodatno proširiti. Na njima, kažu, nije da otkrivaju ko je počinitelj umorstva, nego tužitelji moraju izvan svake sumnje dokazati da je to upravo optužena Smiljana Srnec. Dakle, uz razumljivo isključenje malene djevojčice, odbrana smatra da su moguće ubice i otac i majka Jasmine Dominić te nepoznata muška osoba.

 

Uporno pitaju je li otac bio nasilan

 

Sudeći prema smjeru ispitivanja svjedoka koje je provodila odbrana, svakog su pitali je li Martin Dominić bio nasilan i je li bio sklon alkoholu, jasno je da sumnju pokušavaju baciti na Martina Dominića. Bacanje takve sumnje za odbranu je iznimno praktično. Martin Dominić je pokojan i ne može se braniti, a ostali članovi porodice iskoristili su u mogućnost da kao srodnici ne svjedoče na suđenju. I dok su svjedoci redom iskazivali da je Martin imao običaj napiti se, niko nije izjavio da je ikada napravio ikakav eksces ili pokazivao nasilničke sklonosti.

 

Malo forenzičkih dokaza

 

S druge strane tužiteljstvo tek treba predočiti čvrste forenzičke dokaze, a njih nema puno zbog proteka vremena. Imaju tragove s crne plastične vreće kojom je bila zamotana glava ubijene i komadić gumene rukavice. Oružje kojim je počinjeno ubistvo nikada nije pronađeno.

 

Međutim, da bi odbrana uspjela posijati sumnju, morali bi razumno objasniti zašto niko osim Smiljane Srnec nije čuo ni vidio Jasminu Dominić od 2000. do 2005. godine kada je konačno prijavljen njen nestanak.

 

Obiteljske laži i seoske afere

 

“U ovom postupku će se raspravljati o obiteljskim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje ko je ubio Jasminu Dominić”, ustvrdio je advokat Golubić. O tim će se tajnama i lažima vjerovatno očitovati i optužena Smiljana Srnec koja je najavila da će svoju odbranu iznositi nakon što tužiteljstvo ispita svjedoke.

 

Zasad je isplivala jedna seoska tajna – Jasmina Dominić bila je u vezi s oženjenim Romeom Kanižajem koji je na suđenju pokušao relativizirati tu vezu iako nije potpuno jasno kakva je poveznica tog odnosa s umorstvom i zašto je tužiteljstvo imalo potrebu pitati ga o tome.

 

"Dokazat ćemo da okrivljena nije bila agresivni član obitelji nego su to bili drugi članovi obitelji”, rekao je advokat Golubić.

 

Tužiteljstvo tvrdi upravo suprotno i zato će biti zanimljivo čuti mišljenje vještaka koji su ispitivali Smiljanino psihičko stanje. Oni su trebali svjedočiti u petak, ali su se ispričali.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!