Britansko-irski pisac i novinar u Observeru

Vulliamy: Kakav god je Handke pisac, morali su ga izbaciti

Front13.10.19, 15:13h

Vulliamy: Kakav god je Handke pisac, morali su ga izbaciti
Vulliamy je u tekstu naveo da je Peter Handke apologeta genocida u živoj memoriji, u srcu Europe

 

Britansko-irski pisac i novinar Ed Vulliamy napisao je u britanskom Observeru da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski autor Peter Handke, trebao biti diskvalifikovan uprkos kvalitetu njegovog umjetničkog rada, prenosi N1.

 

Vulliamy je u tekstu naveo da je Peter Handke apologeta genocida u živoj memoriji, u srcu Europe.

 

''Dakle, najviša nagrada u literaturi pripala je piscu koji negira postojanje koncentracionih logora, koji je hvalio Slobodana Miloševića, koji je upravljao uraganom nasilja i čovjeku koji osporava masakr u Srebrenici 1995. godine. Dok Handke iznosi svoja stajališta, kosti su činjenice'', napisao je, između ostalog.

 

Prema njegovom mišljenju, književnost mora postojati neovisno o politici; Nobelova nagrada mogla bi se dodijeliti bez obzira na moral ili ideologiju.

 

''Ali to nije ono što nagrada namjerava biti ili činiti. Nagrađuje se, prema volji Alfreda Nobela, za izvanredno djelo "en idealisk riktning" - u idealnom smjeru ili smjeru jednog ideala. Nagrada ima moralne, ali i književne pretenzije: Seamus Heaney osvojio ju je 1995. za djelo „lirske ljepote i etičke dubine“. Ezra Pound bio je među najvećim pjesnicima prošlog stoljeća, ali nikad nije osvojio nagradu, možda zbog svog fašizma i jezivog antisemitizma'', primijetio je Vulliamy.

 

''Handke nije samo izrazio svoje mišljenje u svojoj knjizi Putovanje rekama: Pravda za Srbiju i njegovoj homiliji na Miloševićevu sprovodu - on je skrenuo sa puta da oda priznanje masovnim ubojstvima i, u tom kontekstu, što je najvažnije, i lažima. Ponudio se da svjedoči za Miloševića u Haagu; da je to učinio, možda bismo se sreli - na suprotnim stranama'', napisao je Vulliamy.

 

''Danas je istina ugrožena'', potcrtao je.

 

Podsjećamo, dodjela Nobelove nagrade za književnost ove je godine izazvala brojne reakcije zbog stavova dobitnika Petera Handkea, njegovog negiranja genocida u Srebrenici i podrške Slobodanu Miloševiću.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još