Video/ Premijer KS o svom prethodniku

Forto: Imam tendenciju da izrazito vjerujem Konakoviću

Front10.10.19, 19:57h

Forto: Imam tendenciju da izrazito vjerujem Konakoviću
Što se tiče protesta radnika u zdravstvu - Forto je rekao da mu ne smetaju, to je demokratsko pravo. Kada ih je pozvao na pregovore - oni su to odbili, jer su željeli da prostesvuju

 

Stanje u Kantonu Sarajevo se mijenja, ali ne osjete svi promjene. Ima tendenciju da izrazito vjeruje Elmedinu Konakoviću, a radnici u zdravstvu su iznijeli nerealne zahtjeve - kazao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo za N1.

 

"Stanje u Kantonu Sarajevo se mijenja, ko ne osjeti promjenu ne primjećuje, ja iskreno vjerujem da se mijenja. Ono što je najvažnije - kada smo imenovani 26.12 - to je da promijenimo način na koji građani vide politiku i Vladu. Da se osjeti promjena, da se duh sarajevski vrati u Sarajevu, da ljudi više gledaju na Sarajevo, da budu ponosni što su tu", poručio je Forto.

 

"Infrastrukturne stvari koje treba promijeniti, deponija Smiljevići - nešto što 20 godina stoji zapušteno ne može preko noći promijeniti. Počeli smo da slušamo građane. Dali smo Viber broj, rekli uslikajte nam divlju deponiju - mi ćemo reagirati. Mi smo to uradili. Preko 1.000 poruka je bilo u prvoj sedmici", naveo je premijer KS.

 

Kazao je kako se građani s pravom žale na smrad deponije, ali ona je tu postojala i prije rata.

 

"Onda od 2010. do 2016. - nastupila je obustava finansiranja. To ne možete ostaviti bez investiranja. 2016 je to bila zapuštena deponija. Vlada prethodnika je počela investirati, ali treba vremena. U ovom trenutku - tender je u toku za širenje plohe, postavljanje folija. Tender će biti gotov do kraja oktobra, ulaže se milion KM do februara. Tokom zime će se raditi", poručio je.

 

Forto je kazao da će ova investiranja biti urađena s ciljem da se problem deponija riješi za narednih 30 godina, na način kako se to radi u naprednim gradovima i zemljama.

 

Kanton Sarajevo se zadužuje za dodatnih 23 miliona KM, kazao je Forto, a to zaduženje je predviđeno. Deponija Smiljevići, uklanjanje barijera za osobe sa invaliditetom, oprema za KJKP Rad i Park - samo su neke od stavki koje će pokriti to zaduženje.

 

"Planiranje kapitalnih projekata je veliki proces. Slijede pregovori između resora. Tako ćemo dogovoriti. Izvor sredstava, budžetska ili kreditna je nešto što je posao ministra finansija. Moje je da ide ono što je bitno i da rezultati postoje. Kapitalnih budžet kantona je 200 miliona KM. Razni projekti se tu nalaze. Kreditna zaduženja su do 2.5 posto", kazao je.

 

A šta je sa javnim gradskim prevozom?

 

"Gradski prevoz nije u zaduženju, ali imat ćemo velike intervencije tu. Tu je zakonodavni problem. Donijet ćemo zakon kojem će se pripisati Agencija za javni prevoz, bit će državno tijelo koje će propisati standarde. Svi će raditi po tim zakonima", poručio je Forto.

 

U javnosti se govori kako Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS upravlja velikim novcem Kantona Sarajevo. Forto je rekao da je sve u skladu sa zakonima.

 

"Ja sam 400.000 KM prebacio drugim resorima, to nije moj posao - ne želim raspoređivati nvoac. Ministar Filipović je uradio isto, prebacio predsjedavajućem Skupštine KS", rekao je.

 

A da li je Konaković raspodijelio novac kako treba i da li mu vjeruje?

 

"Postoji budžet koji mu je odobren zakonom o budžetu. Ne namjeravam kontrolisati kako troši novac, jer ga mora trošiti u skladu sa zakonom. Imam tendenciju da izrazito vjerujem Konakoviću", naveo je premijer KS.

 

Što se tiče protesta radnika u zdravstvu - Forto je rekao da mu ne smetaju, to je demokratsko pravo. Kada ih je pozvao na pregovore - oni su to odbili, jer su željeli da prostesvuju. Do dogovora nije došlo jer:

 

"Radnici u zdravstvu su poslali nerealne zahtjeve. To su medicinske sestre, pomoćno osoblje, radnici u administraciji", kazao je. S njegove tačke gledišta - mnogo je bolje biti medicinska sestra u državnoj nego u privatnoj službi. Pojasnio je i kako:

 

"Plaća medicinske sestre u stomatologiji - osnovica je 1.000 KM, topli obrok, prevoz i regres, 30 dana godišnjeg odmora i sve što slijedi kada ste u državnoj službi. To je 1350 do 1500 KM. Istovremeno, stomatološka sestra u privatnoj ordinaciji dobije 800 KM ako su na dobrom mjestu, sve im je uključeno. Prijavljeni su često na 400 - 500 KM."

 

On je kazao i to kako je došlo do određene zamjene teza jer su pominjani neki novci iz Zavoda za zdravstveno osigranje. Pojasnio je kako su to novci osiguranika.

 

Komentarisao je slučaj ministrice Zinete Bogunić, koja je podnijela ostavku - a koja na koncu nije prihvaćena. Rekao je da je zadovoljan njenim radom, moglo je bolje - a da sve ono što se pojavilo u medijima je izvučeno iz konteksta.

 

"Mi toliko stvari kažemo jedni drugima, njoj sam to rekao - ali nisam tako. Ja sam premijer vlade koji radi sa ministrima. Ona je moja ministrica. Ja s njom razgovaram svaki dan. Kada bi vam dao transkripte svega što kažemo jedni drugima - to bi bio rokenrol", ispričao je Forto.

 

Ipak, dodao je kako bi udovoljio Bogunić oko ostavke da je on odlučivao o tome.

 

"Ministrica Bogunić radi puno, msilim da može bolje - uradila je puno stvari. Zadovoljan sam bio, ali postoje osjetljive stvari koje se moraju rješavati brzo. Ona insistira da se rješava sve polako. Ja sam za to da se i sistemski radi i da se gasi požar. Izmjenama zakona o visokom obrazovanju je nešto zbog čega je došlo do tog požara", kazao je.

 

Istkao je i to da se pokrenula inicijativa za uspostavu sistema provjere za sva imenovanja u Kantonu Sarajevo.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još