Počela je sezona gripe i prehlade, evo šta možete uraditi da vas zaobiđe

Pojačavanje imuniteta sirupima može dovesti do autoimunih bolesti! Morate aktivirati lučenje ovog hormona!

Lifestyle10.10.19, 12:50h

Pojačavanje imuniteta sirupima može dovesti do autoimunih bolesti! Morate aktivirati lučenje ovog hormona!
Kod male djece dešavaju se obično upale uha i sinusa, a kod starijih to su upale pluća. Mi danas imamo i tu atipičnu upalu pluća koja je najčešća, koja iz gripe pređe u infekciju bakterijom, kazala je dr. Jasmina Ćorović-Kuburović

 

Jasmina Ćorović-Kuburović, specijalista interne medicine i nutricioniste, za N1 je govorila o sezoni gripe i prehlade, te dala korisne savjete o jačanju imuniteta i ishrani.

 

Kazala je da su domovi zdravlja puni u ovom periodu.

 

"Sada je sezona gripe i prehlade. Već možemo naslutiti i superinfekcije, što slijedi na virusnu infekciju. Kod male djece dešavaju se obično upale uha i sinusa, a kod starijih to su upale pluća. Mi danas imamo i tu atipičnu upalu pluća koja je najčešća, koja iz gripe pređe u infekciju bakterijom", kazala je gostujući u Novom danu.

 

Dala je savjet i kako ojačati imunitet, pogotovo kod djece.

 

"Mi imamo dosta voća i povrća iz našeg podneblja. Možemo koristiti i citruse koji nisu iz našeg podneblja, ali nekako su dobri za ujačavanje imuniteta. Ono što treba forsirati, posebno ako imate malu djecu, je što svježije i manje termički obrađeno voće i povrće. Ako ne znate kako, prosto isjeckate paradajz i krastavac i to nemojte zamastiti, čak vrlo malo posolite, stavite to na tanjir u dnevnu sobu, neka je djetetu to dostupno. Kada je djetetu to dostupno, on će u nekom momentu iz neke aktivnosti posegnuti za tim povrćem. Tako isto mu servirati voće", pojasnila je.

 

Prema njenim riječima, u današnje vrijeme svi roditelji se trude da kupe nešto djeci, pošto živimo u potrošačkom društvu.

 

"Ono što, čini mi se, djeci fali jeste da mi djeci u današnje vrijeme pružamo manje ljubavi, jer imamo manje vremena, zaposleni smo i više nego dovoljno. Jedan zagrljaj i pružanje ljubavi i provođenja vremena s djecom, kod djece luči oksitocin koji je odličan. To je jedan hormon koji jača imunitet. Vi možete čarobne stvari uraditi, ali ako pružite djetetu samo tih sat vremena ili pola sata igre, njemu će se izlučiti hormon oksitocin koji će mu ojačati imunitet", kazala je Jasmina Ćorović-Kuburović u razgovoru sa Ivanom Erić.

 

Doktorica smatra da ne treba pretjerivati sa sirupima za ojačavanje imuniteta.

 

"Mi svi prirodno imamo imunitet i ne treba ga posebno ojačavati, jer svako posebno pojačavanje imuniteta može dovesti do autoimunih bolesti. Ovako kad mi na jedan blag, fin i suptilan način pristupimo svom organizmu, i djetetu i njegovom organizmu, dobićemo puno više", pojasnila je.

 

Govorila je i o korištenju antibiotika, kazavši da ih ne treba uzimati na svoju ruku.

 

"Antibiotik je oružje, njime ubijate bakterije, ali možete dosta naškoditi i ubiti sebe. To je ozbiljna stvar. Sa antibiotikom se ne treba šaliti", istaka je.

 

Ćorović-Kuburović je još govorila o ishrani, kazavši da u ovo doba godine treba forsirati ribu, jer je bogata omega-masnim kiselinama.

 

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!