ZA RUBRIKU VJEROVALI ILI NE

Osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića povrijeđeno PRAVO NA SLOBODU

Hronika09.10.19, 20:53h

Osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića povrijeđeno PRAVO NA SLOBODU
Suština apelacije jeste da ni Okružni sud u Banjaluci, a ni Vrhovni sud RS nisu jasno obrazložili tačku G po kojoj je između ostalih Baldi u aprilu ove godine produžen pritvor

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju odbrane Emilia Balde, osumnjičenog za teško ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, utvrdivši da je povređeno pravo osumnjičenog na ličnu slobodu i bezbjednost, saznaje Srpskainfo.


U zaključku Ustavnog suda BiH navedeno je da su prava osumnjičenog zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom prekršena, jer su redovni sudovi prilikom određivanja mjere pritvora, kao i produženja pritvora, propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti, odnosno narušavanja reda i mira.

 

Suština apelacije jeste da ni Okružni sud u Banjaluci, a ni Vrhovni sud RS nisu jasno obrazložili tačku G po kojoj je između ostalih Baldi u aprilu ove godine produžen pritvor.

 

Odbrana zadovoljna

 

Dragan Stupar, ispred advokatskog tima odbrane Emilia Balde potvrdio je ovu informaciju.

 

– Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava osumnjičenog u dijelu na koji smo ukazivali u dosadašnjem toku postupka, tako da smo u načelu zadovoljni odlukom suda u ovoj fazi postupka- rekao je Stupar.

 

Da je kojim slučajem pritvorski osnov po tački G bio jedini razlog po kojem je osumnjičenom produžen pritvor, Emilio Baldo bio bi najvjerovatnije pušten na slobodu.

 

Zato ne treba čuditi ukoliko se zbog neodgovornog ponašanja sudova, odnosno sudija u konkretnim predmetima, u narednom periodu i dogodi da neki od osumnjičenih za teška krivična djela zbog greške suda, budu pušteni na slobodu.

 

U slučaju Balde to se ipak neće dogoditi, jer je pritvor produžen i zbog opasnosti od bjekstva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!