praznik pjesništva

Manifestacija 'Sarajevski dani poezije', svjetlo u mraku od 10. oktobra

Kultura08.10.19, 14:38h

Manifestacija 'Sarajevski dani poezije', svjetlo u mraku od 10. oktobra
Riječ je o, kako je na press konferenciji "Dana poezije" rekao predsjednik Organizacionog odbora Nazif Hasanbegović, jednoj od starijih kulturnih manifestacija od koje je stariji samo teatarski festival MESS

 

Pjesnička manifestacija "Sarajevski dani poezije" ove godine 58. put zvanično će biti otvorena 10. oktobra u Klubu 1 uz učešće autora uz BiH i svijeta.

 

Riječ je o, kako je na press konferenciji "Dana poezije" rekao predsjednik Organizacionog odbora Nazif Hasanbegović, jednoj od starijih kulturnih manifestacija od koje je stariji samo teatarski festival MESS.

 

Predsjednik Organizacionog savjeta "Dana poezije" književnik Mile Stojić rekao je da Društvo pisaca i "Sarajevski dani poezije" njeguju tradiciju i insistiraju na kontinuitetu, pokazajući i na taj način da je BiH država koja ima svoju kulturu i književnike.

 

Stojić je istakao da je svake godine jedna država gost "Sarajevskih dana poezije", a ove godine će se na toj manifestaciji predstaviti autori svih generacija koji dolaze iz Crne Gore.

 

Iz Crne Gore je i dobitnik nagrade "Bosanski stećak", pjesnik, romanopisac i esejist Milorad Mijo Popović.

 

Naveo je da Milorad Popović vrstan književnik koji je također i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

 

"Sarajevski dani poezije" su objavili i knjigu - izbor stvaralaštva Milorada Popovića "U centru svijeta".

 

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević rekao je da "Sarajevski dani poezije" pokušavaju unijeti svjetlost u sve naše mrakove. Također je ocijenio da u toku manifestacije Sarajevo postaje evropska i svjetska prijestolnica poezije.

 

I prije zvaničnog otvaranja programa "Sarajevski dani poezije", manifestacija će već od danas ponuditi raznovrstan program.

 

Tako će danas na Latinskoj ćupriji biti održan program "Poetsko mapiranje grada", dok će u galeriji Collegium Artisticum biti otvorena izložba "Izbor - Druga priča".

 

Na programu Dana poezije sutra su posjete pjesnika sarajevskim srednjim školama, program "Kratki rezovi" koji će biti održan u Klubu 1, te predstavljanje mladih pjesnika u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!