to je ta formula za užitak

U tome je tajna! Tri razloga zbog kojih žene prestaju glumiti orgazme

DEPO PLUS06.10.19, 11:08h

U tome je tajna! Tri razloga zbog kojih žene prestaju glumiti orgazme
U studiji je sudjelovalo 1008 žena u dobi od 18 do 94 godine koje su bile dio povjerljivog internet istraživanja

 

Većina spolno aktivnih žena barem je jednom u životu odglumila orgazam, a lažni orgazmi događaju se i dalje, iako su istraživanja pokazala da negativno utječu na seksualno zadovoljstvo.

 

Taj negativan utjecaj je zapravo jako logičan. Ako se ponašamo kao da su nam dodiri i tehnike našeg partnera ugodniji nego što svarno jesu, ne samo da njega ne usmjeravamo u točnom pravcu, nego ne možemo ostvariti vlastiti seksualni užitak.

 

A koliko često žene glume orgazam? Nedavno objavljena studija koju su proveli američka znanstvenica Debby Herbenick i njezini kolege istraživala je stopu žena koje su u nekom trenutku života glumile orgazme, kao i postotak onih koje su prijavile da to više ne čine.

 

Poseban fokus bio je na ulozi seksualne komunikacije i zadovoljstva.

 

U studiji je sudjelovalo 1008 žena u dobi od 18 do 94 godine koje su bile dio povjerljivog internet istraživanja. Žene su uglavnom bile heteroseksualne i sve su živjele u SAD-u.

 

Rezultati istraživanja pokazali su da je 58,8 posto sudionica u nekom trenutku glumilo orgazam, ali pokazalo se i da su dvije trećine žena koje su nekad glumile orgazam to prestale činiti.

 

Kao tri najčešća razloga zbog kojih glume orgazam žene su navele:

 

1. Željele su da se njihov partner osjeća uspješno (57,1 posto)
2. Željele su da seks završi jer su se osjećale umorno (44,6 posto)
3. Sviđao im se partner i nisu htjele da se osjeća loše (33,7 posto)

 

Tri najčešća razloga zbog kojih su žene prestale glumiti orgazme:

 

1. Počele su se osjećati ugodnije tijekom seksa, bez obzira na orgazam (46,6 posto)
2. Postale su samopouzdanije (35,3 posto)
3. Počele su osjećati da ih partner prihvaća i da je sretan s njima čak i ako ne dožive orgazam (34 posto)

 

KOMUNIKACIJA JE KLJUČNA

 

Autori studije postavili su hipotezu kako nedostatak komunikacije o seksu može biti djelomično odgovoran za glumljenje orgazma. Uostalom, ako našem partneru možemo jasno reći kako i gdje volimo da nas se dodatkne i ako je on spreman poslušati naše želje i postaviti pokoje znatiželjno pitanje, veće su šanse za orgazam.

 

Suprotno tome, ako nam nije ugodno s partnerom razgovarati o seksu ili ako partner nije otvoren za razgovor o tome što volimo ili želimo, manje su šanse da će naše potrebe biti zadovoljene.

 

Rezultati studije podupiru ovu logiku. Konkretno, žene koje su autorima prijavile da su glumile orgazme i da to i dalje čine, bile su one koje su rekle I da im je neugodno s partnerom razgovarati o seksu

 

Kod najmlađe dobne skupine (žene od 18 do 24 godine) pokazalo se da se radi o ženama kod kojih je najveća vjerojatnost da ne znaju kako od partnera tražiti ono što žele, odnosno ono što im godi.

 

Više od polovice sudionica istraživanja (55,4 posto) reklo je da su htjele komunicirati s partnerom u vezi seksa, ali su odlučile to ne činiti.

 

Kako odgovor na pitanje zašto nisu razgovarale o seksu najviše ih je navelo sljedeća tri razloga:

 

- nisu htjele povrijediti osjećaje svog partnera (42,4 posto)
- nije im ugodno razgovarati o seksualnim detaljima (40,2 posto)
- osjećaj srama (37,7 posto)

 

Na kraju, autori su otkrili da je kod žena koje su se "u potpunosti složile" s izjavom "Osjećam se ugodno koristeći riječ klitoris" puno vjerojatnije da će prijaviti veću razinu seksualnog zadovoljstva u odnsu na one koje se s ovom tvrdnjom "u potpunosti ne slažu".

 

Kod tih žena bila je i manja vjerojatnost glumljena orgazma.

 

Također, žene kod kojih je vjerojatnost glumljenja orgazma bila manja, u potpunosti su se složile i s izjavom "moj partner i ja možemo konkretno razgovarati o tome kako da nam seks bude ugodniji".

 

POSTAVLJANJE PRIORITETA

 

Zaključno, glumljenje orgazma je nešto što mnoge žene rade, često jer nisu dovoljno hrabre da svoje seksualno zadovoljstvo postave kao prioritet. Ovo istraživanje pokazalo je da je kod žena kojima je ugodno s partnerom razgovarati o seksualnim preferencijama i koje se osjećaju ugodno koristeći izraze poput klitorisa, manja vjerojatnost lažiranja orgazma, a veća je vjerojatnost da će doživjeti vrhunac.

 

Još jedna ključna komponentna za stvaranje situacije u kojoj će žena vokalizirati svoje seksualne želje i potrebe je partner koji na nju ne vrši pritisak da mora imati orgazam i koji želi razgovarati o seksu.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!