Dragan Bursać/ Nije po zakonu, ali jest društveno dozvoljeno

Kako su šamari postali dodiri po obrazu: Čitav buljuk ljudi gleda kako dvometraš udara ženu, Bošnjakinju, advokaticu od 85 godina...


04.10.19, 13:18h

 

balkans.aljazeera.net

 

Usred Banjaluke, advokatica Meliha Filipović, od 85 godina i 50 kilograma, dobija šamarčinu od kolege i prvog advokata Republike Srpske Jovana Čizmovića. Malo li je za reakciju ili trebamo čekati na "ubistvo pravosuđa"?

 

Meliha Filipović je krhka starica. Ali, Meliha je i najstariji advokat u Bosni i Hercegovini. I ne samo to: Meliha odlično radi svoj posao. I dalje.

 

I onda se Melihi desi počasni predsjednik Advokatske komore entiteta Republika Srpska Jovan Čizmović.

 

Šamar u javnosti kao dobar dan

 

A ta persona, prvi advokat RS-a, šta radi – ošamari koleginicu advokaticu Melihu Filipović usred postupka, pred službenim licima. U Banjaluci. Tek tako, jer mu se može.

 

Da li stvarno mislite da bi "heroj" Čizmović ovog utorka udario advokaticu Melihu Filipović u centru Banjaluke, a da je znao da će tu, odmah na mjestu događaja, snositi odgovornost u vidu istovjetne kontramjere nekog od prisutnih na terenu? A prisutnih, koji ni rukom ni mukom nisu djelovali, nije da nije bilo

 

Iako je nasilje ušlo u zapisnik, postupak nije prekinut.

 

"Uviđaju u kojem se provodio postupak prestanka državne svojine na parceli prisustvovali su službenici RUGIP-a, Pravobranilaštva, te geometar. U jednom trenutku Čizmović je počeo razgovarati s geometrom, a ja sam mu rekla da to ne može raditi jer je stranka u postupku. Tada me Čizmović ošamario tako jako da sam mislila da sam ostala bez pola lica", ispričala je Meliha Filipović za Srpskainfo.

 

Meliha kaže da nikada nešto slično nije doživjela u karijeri.

 

Pa se svi zajedno moramo i trebamo zapitati kakva je to bahatost, kakva je to hirovitost prvog advokata u entitetu Republika Srpska, pa da udari stariju koleginicu? Nije li to mizoginija? Ili možda tek mobing, koji je prešao u silu? Ili netrpeljivost, ad hoc? Ili sve od navedenog?

 

A iz svega navedenog vidimo osionog čovjeka, koji se, paradoksalno, ponaša baš i tačno u granicama svojih (i društvenih) mogućnosti. Zašto?

 

Šamar nije po zakonu, ali jest društveno dozvoljen.

 

Da li stvarno mislite da bi "heroj" Čizmović ovog utorka udario advokaticu Melihu Filipović u centru Banjaluke, a da je znao da će tu, odmah na mjestu događaja, snositi odgovornost u vidu istovjetne kontramjere nekog od prisutnih na terenu? A prisutnih, koji ni rukom ni mukom nisu djelovali, nije da nije bilo. Čitav buljuk ljudi, visokopozicioniranih u svojoj struci i društvenoj nomenklaturi RS-a, stajao je i posmatrao opskurni i uvredljivi prizor. Desetak ljudi, promislite samo, stoji i posmatra kako dvometraš od stotinu i više kilograma udara staricu od 50 kilograma. Dvometraš, Počasni predsjednik Advokatske komore RS-a, nekakav "gospodin" Jovan Čizmović. Naravno da je znao da mu se NIŠTA dogoditi neće!

 

Na koncu Melihine storije ta starica za Avaz kaže:

 

"Imala sam osjećaj kao da mi je pola obraza otpalo s lica. Nisam mogla da dođem sebi i niti sam mogla da nastavim s radom. Još sam u šoku! To je za svaku osudu i budite uvjereni da ću tužiti gospodina Čizmovića."

 

Pusti snovi o zatvorskoj kazni

 

A šta zakon u ovom i ovakvim slučajevima kaže?

 

Konkretno, iz Džender centra RS-a rekli su za portal Buka da je Zakonom o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini zabranjeno nasilje po osnovu pola, a njime se smatra svako djelovanje kojim se nanosi ili može biti nanesena, između ostalog, fizička i psihička šteta ili patnja, kao i prijetnja takvim djelovanjem koje sputava lice ili grupu lica da uživa u svojim ljudskim pravima i slobodama u javnoj i privatnoj sferi društva.

 

"Zaprijećena sankcija za izvršeno nasilje po osnovu pola, prema ovom zakonu, jest kazna zatvora u trajanju šest mjeseci do pet godina", navode iz Džender centra za Buku.

 

Živi bili, pa vidjeli kako će to naš impotentni Zakon kazniti prvog advokata entiteta Republika Srpska sa šest mjeseci do pet godina zatvora. Svaka skepsa u vezi sa ovim u najmanju ruku je opravdana. Fakat je da će javno mišljenje pratiti slučaj pomno, ali samo u početku. A poslije? Poslije slijedi crna rupa pravosuđa, koja jede ove i ovakve slučajeve za doručak. Ljudski se treba nadati da se ovo neće tako završiti-samo ljudski, jer u domaćem pravu pravda ne stanuje odavno.

 

Kako su šamari postali dodiri po obrazu?

 

Nego, šta kaže "uvaženi" advokat Čizmović?

 

Ova vajna "ljudska gromada" izjavi za Srpskainfo da nije riječ o šamaru:

 

"Kada bih rekao šta je ona meni sve govorila... To nije bio šamar, to je bio dodir po obrazu."

 

Ovdje treba stati i zamisliti se.

 

Kako je moguće da čovjek koji živi od verbalnih napada i odbrana reaguje fizički na (hipotetički) verbalni napad koleginice? Zar nije mogao i MORAO reagovati kontranapadom verbalnim, argumentima i razgovorom ako je već morao, a ne udarcem u lice? Naravno da je ovo retoričko pitanje i naravno da je sasvim logično da je na verbalni napad morao reagovati verbalno, pa je Čizmovićeva izjava u najmanju ruku u formalno-logičkoj zavadi i sa njegovom profesijom, ali, bogme, i sa ljudskošću i zdravim razumom.

 

Živi bili, pa vidjeli kako će to naš impotentni Zakon kazniti prvog advokata entiteta Republika Srpska sa šest mjeseci do pet godina zatvora. Svaka skepsa u vezi sa ovim u najmanju ruku je opravdana

 

Dakle, da rezimiramo, prvi advokat u RS-u nekažnjeno, pred svjedocima, šamara svoju stariju koleginicu i ništa se ne desi. Dakle, čovjek, okružen ljudima iste ili slične profesije udara staricu i niko ništa? Pa šta smo trebali očekivati? Da će neki portir braniti staricu od 85 godina i 50 kilograma? E, pa, zapravo se to i desilo. U tom violentnom galimatijasu jedino je lokalni portir zaštitio Melihu Filipović, u špaliru pasivnih posmatrača napada.

 

Šamar Bosni i Hercegovini, pravosuđu ili: kad metafora oživi

 

Ako ovo nije najrealnija slika našeg pravosuđa, ne znam šta jest. Ako ovo nije "dodir po obrazu" svakom normalnom čovjeku, ne znam šta jest.

 

Sjetićete se svih onih patetičnih i neinventivnih novinskih naslova koji počinju sa "Ovo je šamar bh. pravosuđu". E, kad smo kao društvo čekali da kojekakvi supismeni ordijanti udaraju šamar nespretnom i nesretnom pravosuđu, dočekali smo i BUKVALNO ŠAMARČINU. I to kakvu? Usred Banjaluke advokatica Meliha Filipović, od 85 godina i 50 kilograma, dobija "pedagošku ćušku" kolege i prvog advokata Republike Srpske Jovana Čizmovića. Malo li je za reakciju ili trebamo čekati na "ubistvo pravosuđa"?

 

Na koncu, u moru mizoginije u kojoj plovimo treba pogledati komentare po društvenim mrežama. Neobična ili upravo obična i tako karakteristična šutnja banjalučke čaršije para tišinom digitalni svijet, da se ne zamjere moćniku. A na sve to sporadično se pojavljuje mizoginija koja šiklja iz komentara: "Zar ona nije trebala u penziju? Malo joj para bilo..."

 

Kako je moguće da čovjek koji živi od verbalnih napada i odbrana reaguje fizički na (hipotetički) verbalni napad koleginice? Zar nije mogao i MORAO reagovati kontranapadom verbalnim, argumentima i razgovorom ako je već morao, a ne udarcem u lice?

 

Eto, to smo mi, takvi smo i takav nam je mentalitet. Pobuna nastaje (prekasno) tek kad nama sistem opali šamar. Do tada se pitamo za godine napadnute i zašto nije u penziji (sic!). A šamar? Pa nismo ga mi dobili (sic!).

 

Braniti sada Melihu, koja se pravno može odbraniti, ali sistemski NE, jednako je ličnoj samoodbrani, odbrani dostojanstva, ljudskosti, prava i pravednosti. Meliha Filipović je usamljena, Meliha je svakovrsna manjina u Banjaluci. Žena, Bošnjakinja, radnica od 85 godina, prekaljena advokatica i, na koncu, OŠAMARENA ŽRTVA NASILNIKA.

 

Šta ćemo preduzeti?

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još