vrlo problematično

Malverzacije s kartama, krađa goriva, nenaplaćeni računi... Izvještaj o poslovanju 'ZOI '84' za 2018. bez podrške Skupštine KS

Front30.09.19, 17:53h

Malverzacije s kartama, krađa goriva, nenaplaćeni računi... Izvještaj o poslovanju 'ZOI '84' za 2018. bez podrške Skupštine KS
Direktor tog preduzeća Kenan Magoda koji obavlja tu funkciju tri mjeseca, nazvao je Izvještaj friziranim te je pozvao zastupnike da ne usvoje izvještaj, jer ga nije usvojila na Skupština tog preduzeća

 

Skupština Kantona Sarajevo danas na sjednici nije podržala Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo za 2018. godinu.  

 

Direktor tog preduzeća Kenan Magoda koji obavlja tu funkciju tri mjeseca, nazvao je Izvještaj friziranim te je pozvao zastupnike da ne usvoje izvještaj, jer ga nije usvojila na Skupština tog preduzeća.

 

Naglasio je da su dugovanja tog preduzeća prema dobavljačima i uposlenicima ogromna, oko 10 miliona KM, ističući da je najveći problem što namjenska sredstva po projektima nisu isplaćivana, već su se trošila u druge svrhe. Također je kazao da su politike preduzeća neusklađene, fakture nisu ažurirane, 324 osobe i firme tužile su to preduzeće, a bivši direktor potrošio je 54.000 KM na prezentaciju i 28.000 KM na putovanja.

 

- Simptomatične su i malverzacije sa kartama, od čijih prihoda treba da se opslužuje rad firme tokom svih 12 mjeseci. Prihod je bio 1,6 miliona KM, a kada napravimo analitiku prodaje, ispostavi se da se na Igmanu dnevno prodavala jedna karta - kazao je te dodao da je bilo problema i sa krađama lož ulja, goriva te nenaplaćenim računima.

 

Problem, dodao je, predstavlja i višak radnika. Istakao je da je u Marketing službi uposleno šest osoba i glasnogovornik, a da im nedostaje mašinskih i elektroinženjera te pravnika.  

 

- Naravno da ima spasa za ovo preduzeće, ali moramo raditi transparentno i vratiti novac u kasu - zaključio je Magoda.

 

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković izrazio je žaljenje što je trebalo proći više od godinu i po dana da sve ono na što je kao premijer KS-a upozoravao, zvanično bude i dokazano.  

 

- Nažalost, preskupa je cijena što u februaru prošle godine nismo doveli normalne ljude na čelne pozicije tog preduzeća, spasili bi više miliona, zaštitili bi budžet i imali bolje skijalište - istakao je Konaković te optužio Općinski odbor SDA Novi Grad za katastrofalno stanje u tom preduzeću.

 

Istakao je da je Restoran "Benetton" u vlasništvu ZOI'84 u 2018. godini zaradio samo 214.000 KM na 150.000 KM kupljene robe, što je apsurdno te dodao da su stotine karata dnevno nestajale, kao i da je 300.000 KM uloženo u server koji ne radi.

 

- Ali, ima nade za to preduzeće i brzo ćete vidjeti kako izgleda prihod ZOI-a u narednoj sezoni, ozbiljan menadžment sa fiskalnim računima i novcem u kasama za prodate karte - kazao je.  

 

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Bišćević-Tokić kazala je da treba teretiti svakog ko nije radio u skladu sa zakonom.

 

- Godinama slušam o "Benettonu", a šta se dešava sa firmom 'Domoinvest'. Ne bih aludirala na bilo koga, a trebamo pustiti Tužilaštvo KS da oni procijene šta dalje - kazala je Bišćević-Tokić te dodala da će SDA podržati izvještaj, jer je ZOI'84 poslovao pozitivno.

 

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić kazao je da se i u prethodnom mandatu mnogo govorilo o kriminalnu u tom preduzeću.

 

- Nivo organiziranog kriminala je zastrašujući. Ti ljudi su neuračunljivi u svom tom kriminalu i tužilaštvo bi trebalo imati mnogo posla - kazao je Marić.

 

Ministar privrede KS Haris Bašić pozvao je istražne organe da rade svoj posao te dodao da Ministarstvo može samo ponuditi rješenja.

 

- Vlada KS se u 2019. godini obavezala da će oko tri miliona KM uložiti u rekonstrukciju ZOI-a, a do sada je uplaćeno oko milion KM. Vjerujemo da će menadžment sve uloženo iskoristiti na najbolji mogući način  - kazao je ministar Bašić.

 

Skupština KS usvojila je i zaključke zastupnice Socijaldemokratske partije Segmedine Srne-Bajramović u kojima pozivaju finansijsku policiju i Tužilaštvo KS-a da pregleda svu dokumentaciju, da upravljačka struktura ukaže na sve zloupotrebe te da zahtijevaju od upravljačkih struktura da u roku od 30 dana angažiraju Ured za reviziju institucija FBiH za 2017. i 2018. godinu.   

 

U Izvještaju se navodi da su ukupno ostvareni prihodi za 2018. godinu iskazani u iznosu od 9.135.076 KM te su u odnosu na planirane prihode za 2018. godinu ostvareni sa 131,21 posto, dok su u odnosu na ostvarene prihode za isti period prethodne godine ostvareni sa 146,95 posto.

 

Na osnovu iskazanih prihoda i rashoda iskazana je sveobuhvatna bruto dobit u iznosu od 37.938,00 KM.

 

U ukupnim prihodima prihodi od ski karata ostvareni su sa 1.635.295 KM odnosno 148,66 posto u odnosu na planirane, prihodi od sporta i rekreacije ostvareni su u iznosu od 365.204,00 KM ili 140,46 posto u odnosu na planirane, dok su prihodi od parkinga iskazani sa 141.046 KM.

 

Prosječan broj uposlenih na bazi časova rada iskazan je sa 132, dok je u istom periodu 2017. godine bio 131 radnik.

 

Bruto plaća i naknada plaća iskazana je u iznosu od 2.456.011 KM, a ukupna neto plaća iskazana je u iznosu od 1.438.804 KM. Prosječna bruto/neto plaća perioda iskazana je sa 853/588,56 KM.

 

Zastupnici su na sjednici usvojili Odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o kupoprodaji zemljišta – građevinske parcele koja se nalazi u naselju Rosulje za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, zatim Odluku o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o nastavku realizacije Projekta izgradnje objekta kolektivnog stanovanja, lokalitet Šip, Odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnina između KS-a i "Higijena" o eksproprijaciji FBiH u svrhu izgradnje saobraćajnice I transverzale, Odluku o davanju saglasnosti za prenošenje prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine dolomita u ležištu "Duboki do", sa privrednog društva "Nexe" Sarajevo na privredno društvo "Amina trade" te  Odluku o obilježavanju javnih površina institucija i ustanova imenima i zgrada brojevima na području Kantona Sarajevo.

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još