Hana Imširović, članica ALPI-a

Mlada bh. političarka boravila u SAD-u: Moramo izgraditi novi mentalitet! Ako ne damo prednost sposobnim, ovdje niko neće uspjeti!

ŽENA iN29.09.19, 11:18h

Mlada bh. političarka boravila u SAD-u: Moramo izgraditi novi mentalitet! Ako ne damo prednost sposobnim,  ovdje niko neće uspjeti!
Politikom sam se počela baviti veoma rano i svjedočila sam da je obrazovanim i principijelnim mladim ljudima izuzetno teško uspjeti u političkoj areni kakvu danas imamo - smatra mlada politička aktivistica Hana Imširović

 

Članica Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) Hana Imširović, kao polaznica tog programa koji implementira Međunarodni republikanski institut u Bosni i Hercegovini, boravila je u posjetiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se susrela se s kongresmenima, senatorima, predstavnicima State Departmenta, USAID-a, Helsinške komisije i brojnim drugim zvaničnicima.


U razgovoru za Fenu kazala je da odlazak u SAD za nju predstavlja mnogo više od samog putovanja i sastanaka. Posjeta je imala simboličku vrijednost, jer je ujedno i pokazatelj da se znanje, zalaganje i upornost itekako isplate i da BiH još ima snažnu podršku SAD-a.


Prije nepune dvije godine primljena je na ALPI program zbog involviranosti u političke tokove u BiH, a to joj je, kaže, promijenilo život, jer se dogodilo u trenutku kada je zbog ličnog iskustva počela gubiti vjeru u politiku kao sredstvo promjene društva na bolje.


Međutim, tada je upoznala sjajne ljude, buduće liderice i lidere sa istim sistemom vrijednosti, sumnjama, poteškoćama i istom željom da se doprinese pozitivnim promjenama u bh. društvu i državi.


- Za vrijeme trajanja programa smo naučili mnogo, stekli vještine i radili s mladima iz cijele države. ALPI je primjerom demonstrirao kako mladi itekako mogu sarađivati bez obzira na etničku pripadnost. Sve naše aktivnosti su se bodovale i četvero najboljih polaznika kao nagradu su dobili putovanje u SAD. Među njima sam bila i ja - ispričala je Imširović.


Njih četvero sastalo se s predstavnicima američkog Kongresa, State Departmenta, Helsinške komisije, predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) i drugima.


- Budući da sam se dugo bavila odnosima s javnošću i komunikacijom posebno zanimljivo mi je bilo razgovarati s ljudima koji su radili na predsjedničkim kampanjama u SAD-u. Razgovor sa stručnjacima za komunikacije koji su saradnici američkim predsjednicima, kongresmenima i senatorima, jedinstveno je iskustvo - dodala je.


Napomenula je da je većina sastanaka organizirana kao iskren i značajan dijalog, a tokom tih susreta primijetila je interesiranje za položaj mladih, kao i prijateljsku podršku BiH što ju je posebno ohrabrilo.


Svjesna je, kaže, da sve više mladih odlazi iz BiH, čak i oni koji imaju posao odlaze, jer se ne osjećaju sigurno i ne percipiraju sebe kao dio sistema, već kao teret tom sistemu, dodajući da im nedostaje prilika da se dokažu.


Njena želja oduvijek je bila da radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, završila je političke nauke, međunarodne odnose i diplomatiju na ogranku Buckingham Univerziteta u Sarajevu, odnosno Sarajevo School of Science and Technology.


- Trenutno ne odbacujem mogućnost odlaska u druge zemlje gdje ću dodatno usavršiti i kompletirati svoju ličnost i poziv kroz rad i dalje studiranje. Politikom sam se počela baviti veoma rano i svjedočila sam da je obrazovanim i principijelnim mladim ljudima izuzetno teško uspjeti u političkoj areni kakvu danas imamo - smatra Imširović.


Mišljenja je da mladi često upadaju u zamku imitiranja stavova svojih iskusnijih kolega i ne uspijevaju artikulirati vlastito mišljenje, a za nju politički angažman mora biti moralno, principijelno i stručno djelovanje koje služi ljudima i državi.


Smatra da je za to potrebno mnogo iskustva i znanja, izražavajući uvjerenje da će ga steći i primijeniti u Bosni i Hercegovini nakon što se uvjeri u to kako sistemi funkcioniraju u drugim zemljama.


- Trudit ću se da radim na izgradnji novog mentaliteta u BiH, koji će dati apsolutnu prednost sposobnostima i vrijednosnim sistemima, te izgradnji društva koje ostavlja mnogo prostora za pozitivne priče - zaključila je u razgovoru za Fenu Članica Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) Hana Imširović.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!