FOTO/ OD 3. DO 10. OKTOBRA U SARAJEVU

Metafora svih žena stradalnica: Izložba portreta 'My Africa' u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Kultura25.09.19, 13:13h

Opus pod nazivom "My Africa“ sadržava 70 radova nastalih u Sarajevu i Lisabonu, u vremenskoj ekstenziji od 2016. do 2019. godine. Na izložbi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti biće izloženo 30 radova

 

mensura-jahic

Izložba portreta "My Africa“ autorice Mensure Jahić, istaknutu samostalne umjetnice pri Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, bit će upriličena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.


Svečano otvaranje izložbe je u četvrtak, 3.oktobra, u 19 sati, a traje do 10. oktobra.


Opus pod nazivom "My Africa“ sadržava 70 radova nastalih u Sarajevu i Lisabonu, u vremenskoj ekstenziji od 2016. do 2019. godine. Na izložbi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti biće izloženo 30 radova.


Opus je, kao inspiracija, nastao na afričkom tlu, gdje su dominantni ljepota i dostojanstvo afričke zene, bez obzira na surova pravila života i ropstvo u kojem vjekovima žive.


- Portreti Afrikanki su metafora svih žena stradalnica i podrška da na dostajanstven način istrpe nepravdu i surovost koja im se dešava, te da na tom putu ne izgube ženstvenost i ljepotu. Portreti su kreirani u diptihu koji na izložbi stoje u dijalogu, okrenute su licima jedna prema drugoj, osim u nekim slučajevima gdje su okrenute leđima, a ipak se odlično razumiju - pojašnjava umjetnica.


Dodaje i da dijalog afričkih ljepotica upućuje žene jedna na drugu, na razgovore o njihovim problemima te iznalaženje rješenja u borbi za bolji i ljepši zivot. Osnovna tema ovog dijaloga je diskriminacija, dakle odvajanje i pravljenje razlika u ostvarivanju ljudskih prava po spolnim, rasnim, etničkim, vjerskim, socijalnim, imovinskim, individualnim, jezičnim, starosnim i drugim osobinama.


- Diskriminacija je nažalost posljedica stereotipa i predrasuda. "My Africa"  promoviše ljepotu i ruši predrasude, zagovara zbližavanje zbog naših sličnosti, a ne razdvajanje zbog naših različitosti - kaže Mensura Jahić.


Na radovima je uočljiva ljepota  žene sa naglašenom emocijom unutrašnjeg mira i zadovoljstva, koji su istrajali uprkos bolu, tuzi i bijesu koji izaziva  nepravda i upućuje sve nas na razmišljanje "zašto druge ljude rastužujemo i zašto činimo nepravdu" ?


Izložbu Mensure Jakić podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!