Umjesto rezervnog sastava policije

U Zalužanima postrojena Žandarmerija RS, intonirana himna: 'Ovo radimo za budućnost RS'

Front24.09.19, 13:43h

U Zalužanima postrojena Žandarmerija RS, intonirana himna: 'Ovo radimo za budućnost RS'
Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije ali se od toga odustalo, jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija

 

Jedinica žandarmerije koja je formirana "u cilju unapređenja bezbjednosti RS, njenih građana i imovine", danas je svečanim postrojavanjem zvanično predstavljena u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, javljaju Nezavsne novine. Dragan Lukač je rekao da je ova žandarmerija formirana za budućnost RS.

 

Načelnik Jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske Dragoslav Banović predao je raport predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

 

Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske "Moja Republika".

 

Dragan Lukač, rekao je da je žandarmerija formirana za budućnost RS i da će djelovati u svim situacijama kada bude ugrožena njena bezbjednost.

 

"Jedinica žandarmerije formirana je da čuva Republiku Srpsku, na prvom mjestu bezbjednost građana i njene imovine", istakao je Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, u obraćanju tokom ceremonije rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je učestvovao u donošenju odluke formiranja Jedinice žandarmerije, te da je ovo istorijski važan potez za RS.

 

Željka Cvijanović, predsjednica RS, istakla je da ovo značajan iskorak u jačanju Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i iskorak ka stabilnosti Srpske.

 

"Moramo raditi na jačanju naših institucija i da čuvamo stabilnost RS. Mi jesmo opredijeljeni i kao institucija i kao vlast da stalno ulažemo u bezbjednost i da jačamo naše kapacitete", rekla je Cvijanovićeva.

 

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je "u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata".

 

Žandarmerija je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

 

Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije ali se od toga odustalo, jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još