FOTO&VIDEO/ Kinezi rade punom parom

Izronio iz mora: Obrisi budućeg pelješkog mosta vidljivi i iz aviona - pogledajte snimke iz zraka!

Hronika23.09.19, 18:17h

Izronio iz mora: Obrisi budućeg pelješkog mosta vidljivi i iz aviona - pogledajte snimke iz zraka!
Kinezi su na gradilištu angažirali oko 20 brodica - plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekte, remorkere i klapete te betonare

 

Sada je već vidljiv i iz aviona, s nekoliko hiljada metara visine. Obrisi budućeg mosta Pelješac već se jasno vide i iz putničkog aviona koji se spušta prema aerodromu Čilipi u Dubrovniku.

 

Na fotografijama snimljenim ovih dana iz putničkog aviona jasno se vide barem tri stubna mjesta koja su izašla iz mora i na kojima su postavljene naglavnice pilota. Na njih će kroz nekoliko mjeseci biti postavljeni stubovi mosta.

 

Također su vidljivi i brodovi pomoću kojih Kinezi obavljaju radove na stubnim mjestima. Kinezi su na gradilištu angažirali oko 20 brodica - plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekte, remorkere i klapete te betonare.

 

peljeski-most

 

Za razliku od pristupnih cesta, za koje su tek odabrani izvođači pa na gradilištu još nema nikakvih aktivnosti, “kinesko” gradilište je u punom pogonu kako bi most za 22 mjeseca bio završen.

 

Nedavno je bilo godinu dana otkako su radovi kineske kompanije China Road and Bridge Corporation započeli, a napredak je impresivan.

 

Paralelno s radovima na gradilištu, u Kini se, prema informacijama Jutarnjeg lista, u dvije tvornice priprema čelik za segmente čelične rasponske konstrukcije.


Riječ je o segmentima koji će se montirati na stubove mosta i spajati kao Lego kockice, i preko njih će se odvijati saobraćaj. Procjenjuje se da bi ti segmenti na Pelješac mogli biti dopremljeni u januaru sljedeće godine.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!