VIDEO/ BIO JE LJUBAV NJENOG ŽIVOTA i mnogo više od toga

Marina Abramović prvi put pokazala mlađeg partnera, a 12 godina voljela je muškarca koji ju je rasplakao pred svima

Kultura21.09.19, 19:44h

Marina Abramović prvi put pokazala mlađeg partnera, a 12 godina voljela je muškarca koji ju je rasplakao pred svima
Javnost je često imala komentare da su Marina i Ulaj, koji su rođeni na isti dan, zapravo jedna duša, a dva tijela

 

 

Marina Abramović, najpriznatija srpska umjetnica, otvorila je jutros u šest sati i 23 minuta dugoočekivanu retrospektivnu izložbu "Čistač" u Beogradu, u Muzeju savremene umetnosti.


Marina se nakon 44 godine pojavila u Beogradu i to sa svojim dvadesetjednu godinu mlađim partnerom, američkim biznismenom Todom Ekertom, sa kojim je već nekoliko godina, ali ga je prvi put predstavila domaćoj javnosti.

 

marina-abramovic-i-tod-ekert


Međutim, ono čega se svi sjećaju jeste da je Marinina velika ljubav bio umjetnik pod imenom Ulaj, koji je porijeklom iz Njemačke, a mnogi smatraju da je njihova zajednička umjetnost i ljubav obilježila njihove živote, a bili su zajedno 12 godina.


Napustivši Beograd u potrazi za publikom koja će prepoznati njeno vizionarsko djelo, Marina nije ni slutila da će upoznati Ulaja koji će joj promijeniti život i sa kojim će stvarati umjetnost performansa, za koju su se borili da bude ravnopravna sa slikarstvom, vajaratsvom ili arhitekturom, piše Blic.rs.


Javnost je često imala komentare da su Marina i Ulaj, koji su rođeni na isti dan, zapravo jedna duša, a dva tijela.


Oni su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina zajedno stvarali, a o njima je pričao cijeli svijet. Koncept njihove umjetnosti je bio takav da testiraju fizičku i psihičku izdržljivost svog tijela. Jedan njihov performans podrazumijevao je da Marina drži luk, dok Ulaj nišani strijelom u njeno srce, što se može smatrati za Marinino potpuno predavanje njemu.


Posljednji u nizu ovih zajedničkih performans egzibicija je bio hodanje po Kineskom zidu. Naime, njih dvoje su krenuli pješke sa različitih krajeva zida ne bi li se susreli na sredini. Kada su se tamo našli nakon tri mjeseca, zagrlili su se, poljubili i rastali za cijeli život.

 

marina-abramovic-i-ulaj


Teško je bilo za povjerovati da je njihova veza zaista došla do kraja, a impresivan je podatak da su se nakon raskida sreli samo jedanput i to u prilikom njenog performansa "Umjetnik je prisutan" tokom kojeg je Marina sjedela nepomično u muzeju "MoMa" u Njujorku tačno 763 časa i 30 minuta i uspostavljala kontakt sa posjetiocima samo pogledom, zadržavajući isti izraz lica.


Tom prilikom Ulaj je ušetao u prostoriju i sjeo prekoputa Marine, što je njoj bilo teško da podnese pa se rasplakala i pružila mu obje ruke. Nakon toga Ulaj je išetao iz muzeja bez riječi.


Kako je izgledao njihov susret pogledajte u videu:

 

 

(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!