Napokon pronašli kandidatkinju za 'vruću' fotelju

Zineta Bogunić odlazi, a nova ministrica obrazovanja u KS bit će bivša vijećnica SDA!

Hronika20.09.19, 10:50h

Zineta Bogunić odlazi, a nova ministrica obrazovanja u KS bit će bivša vijećnica SDA!
Ona će na toj funkciji zamijeniti Zinetu Bogunić koja je krajem jula zvanično podnijela ostavku

 

Profesorica biologije u sarajevskoj Drugoj gimnaziji Dženisa Buljugić bit će predložena za novu ministricu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, potvrdio je Feni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

 

Ona će na toj funkciji zamijeniti Zinetu Bogunić koja je krajem jula zvanično podnijela ostavku. Bogunić je kao nestranački ekspert obavljala funkciju na prijedlog Naroda i pravde.

 

Kako su prenijeli mediji, Buljugić je po zanimanju magistrica bioloških nauka, a rođena je 1976. godine u Sarajevu. Od 2003. godine radi kao profesorica biologije u sarajevskoj Drugoj gimnaziji. Godinu (2003. - 2004.) je radila kao asistentica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na predmetu biologija s humanom genetikom. Od 2009. do 2011. godine radila je kao saradnica na Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju (laboratorija za forenzičku genetiku). Nakon toga je radila na projektima u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

 

Buljugić je bivša vijećnica u Općinskom vijeću Centar, tada kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA).

 

dzenisa-buljugic-sda

 

Odluka o imenovanju nove ministrice 25. septembra


Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo dopunio je, na današnjoj sjednici, dnevni red 13. Radne sjednice Skupštine KS zakazane za 25. septembar. Na toj sjednici zastupnici će se izjašnjavati o Odluci o prihvatanju ostavke i razrješenju Zinete Bogunić s funkcije ministrice za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo.


Na dnevno redu bit će i Odluka o potvrđivanju imenovanja Dženise Buljugić, na poziciju nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade.


- Kolegij je  danas konstatovao da se nisu stekli uslovi za održavanje tematske sjednice Skupštine o temi obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koja je bila zakazana za 30. septembar 2019. godine. Novi termin održavanja te sjednice odredit će se nakon dogovora sa novom ministricom i resornim ministarstvom - navode iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

 

(FENA/md/ad)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još