GDJE JE 'ZAPEO' PUT PREMA SKAKAVCU

Dobili posao preko Zavoda za izgradnju KS, nikad nisu počeli s radovima: U Općini Centar ogorčeni, traže povrat novca!

Biznis Klub18.09.19, 17:19h

Dobili posao preko Zavoda za izgradnju KS, nikad nisu počeli s radovima: U Općini Centar ogorčeni, traže povrat novca!
S obzirom da su se stekli ugovorom utvrđeni uslovi, kako se ističe u saopštenju, Općina Centar je zatražila od Zavoda za izgradnju KS da raskine ugovor, te da hitno raspiše novi javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na predmetnoj lokaciji u najkraćem zakonom predviđenom roku

 

Općina Centar Sarajevo je zatražila raskid ugovora i isplatu penala od izvođača radova na sanaciji puta prema Skakavcu, nakon što realizacija projekta nije započeta. 


Općina Centar se oglasila saopćenjem za javnost povodom, kako navode, "dužeg zastoja u realizaciji projekta sanacije klizišta sa uređenjem dijela puta iz Nahoreva prema Skakavcu, kao posljedice isključive odgovornosti firme Harysco d.o.o. Sarajevo, koja je odabrana javnim nadmetanjem putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a za radove je Općina Centar obezbijedila sredstva". 


- Imajući u vidu da je firma Harysco bila dužna početi sa izvođenjem ugovorenih radova 13. augusta ove godine, na dan uvođenja u posao od nadzornog inžinjera Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo kao implementatora, stekli su se svi neophodni uslovi da se u skladu sa ugovorom od 9. augusta ove godine jednostrano raskine ugovor sa ovim izvođačem. Općina u cjelosti uvažava mišljenje projektanta firme Dizajn&QC i nadzornog inžinjera koji su razmotrili primjedbe i zahtjeve izvođača, koji nisu u skladu sa predmjerima i pojedinačnim cijenama iz tenderske dokumentacije, te ih nisu mogli prihvatiti - navodi se u saopćenju. 


Općina je, kako se dodaje, dala podršku Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo da se eventualni potrebni nepredviđeni radovi sagledavaju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te podržava stavove Zavoda koji su odbili sve prijedloge koji su upućivali na izigravanje Zakona o javnim nabavkama i drugih važećih propisa koji se odnose na izvođenje radova.


- Pri tome treba istaći da su predstavnici i Zavoda i Općine imali više sastanaka sa izvođačem radova, uključujući i obilazak trase na kojoj su ugovoreni radovi, u pokušaju da se što prije krene sa izvođenjem radova. Nažalost, firma Harysco se nije izjasnila u datom roku na zahtjev Zavoda za izgradnju od 3. septembra ove godine o prijedlogu nadzornog organa koji je bio u funkciji početka i dinamiziranja procesa odvijanja i blagovremenog završetka radova - stoji u saopćenju. 


S obzirom da su se stekli ugovorom utvrđeni uslovi, kako se dodaje, Općina Centar je zatražila od Zavoda za izgradnju KS da raskine ugovor, te da hitno raspiše novi javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na predmetnoj lokaciji u najkraćem zakonom predviđenom roku, i sa rokom za izvođenje radova koji će obezbijediti da radovi predviđeni projektom budu završeni do kraja građevinske sezone.


- Obavještavamo građane, ljubitelje prirode, posjetioce ovog područja, te stanovnike Nahoreva da uvaže odluku Općine Centar koja je pravno utemeljena, uz istovremenu poruku svim izvođačima radova da moraju poštovati Zakonom o javnim nabavkama predviđene postupke, da zbog svog poslovnog ugleda izvršavaju ugovorene obaveze uključujući i plaćanje penala zbog nesavjesnog rada, kašnjenja u izvođenju i nekvalitetno izvedenih radova, a posebno imajući u vidu odgovornost prema građanima i institucijama koje osiguravaju finansijska sredstva za investicijske projekte i zapošljavanje radne snage domaćih građevinskih firmi - navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!