Hoće li Vlada KS posegnuti za radikalnim mjerama

Ministar Mandić i dalje blokira imenovanje Gavrankapetanovića i Kapo u UO KCUS-a

Hronika18.09.19, 14:35h

Ministar Mandić i dalje blokira imenovanje Gavrankapetanovića i Kapo u UO KCUS-a
Vlada KS još 22. avgusta smijenila je Jasmina Kapetanovića i Dželaludina Junuzovića sa mjesta predsjednika i člana UO prije isteka mandata i imenovala Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo za člana

 

Izbor dva člana Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu još uvijek je na čekanju jer ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) prijedlog Vlade KS o dva nova člana nije još uvijek proslijedio u dalju proceduru.

 

Iako je više izvora iz Vlade FBiH Patriji potvrdilo da je Mandić to učinio, iz Ministarstva zdravstva FBiH danas su kazali kako se još uvijek provode procedure unutar ministarstva.

 

„Vlada KS ranije je razriješila dva člana UO KCUS-a i ministar Mandić će nakon razmatranja prijedloga Vlade KS postupiti u skladu sa zakonom“, kaže izvor Patrije.

 

Vlada KS još 22. avgusta smijenila je Jasmina Kapetanovića i Dželaludina Junuzovića sa mjesta predsjednika i člana UO prije isteka mandata i imenovala Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo za člana. Od tada do danas resorni ministar Mandić nije uputio prijedlog imenovanja prema Vladi FBiH koja imenuje UO KCUS-a.

 

Vlada KS odnosno Kanton Sarajevo dvotrećinski je finansijer KCUS-a sa godišnjom tranšom većom od 140 miliona KM. Zbog novonastale situacije i izbjegavanja imenovanja dva člana UO ispred suosnivača KS moguće je da će Vlada KS posegnuti i za radikalnim mjerama pa i stopirati isplatu tranše. Zbog ove svojevrsne blokade Vlada KS ne može imati uvid u utrošak novca, a dva člana UO koja su smijenjena izgubila su povjerenje Vlade KS.

 

UO KCUS-a u određenom je pravnom vakuumu ali to nije spriječilo da započnu konkursnu proceduru za izbor novog generalnog direktora KCUS-a. Konkurs se raspisuje tri mjeseca prije isteka mandata. Sebija Izetbegović izabrana je za direktoricu KCUS-a u januaru 2016. godine i bila je jedini kandidat za tu poziciju. Prema Statutu generalni direktor može biti reizabran na još jedan uzastopni mandat.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!