Šta će se dešavati sa hercegovačakim gigantom?

Kinezi u petak predstavljaju plan za Aluminij?

Biznis Klub18.09.19, 11:05h

Kinezi u petak predstavljaju plan za Aluminij?
Zasada niko ne zna točno kakve planove s Aluminijem ima taj konzorcij, koji je javnosti predstavljen kao ozbiljan i veliki globalni igrač na tržištu



Zatišje koje je zavladalo oko ‘ugašenog’ mostarskog Aluminija ne znači da se unutar kompanije ništa ne događa.

 

Naime, već nekoliko dana u Mostaru ‘gostuje’ kineski dio ‘kinesko-izraelskog’ konzorcija koji radi dubinsku analizu stanja u Aluminiju kako bi se donijela odluka o eventualnom investiranju u posrnulu kompaniju. Zasada niko ne zna tačno kakve planove s Aluminijem ima taj konzorcij, koji je javnosti predstavljen kao ozbiljan i veliki globalni igrač na tržištu.

 

Kako saznaje Dnevni list, Kinezi bi već u ovaj petak Upravi Aluminija mogli predstaviti svoj biznis plan u kojem bi se trebalo precizirati njihovo viđenje budućeg Aluminija. No, predstavljanje biznis plana ne znači konačno ‘DA’ ulasku u investiciju, ali će svakako poslužiti da se neizvjesnost oko mostarske kompanije privede kraju. Dakle, nakon što zainteresirane strane ‘otvore karte’ bit će jasno u kojem pravcu će ići daljnja priča oko Aluminija.

 

Pitanje na koje zasada niko nema konkretan odgovor jeste šta s dugovima koje je mostarska kompanija nagomilala? Ponajprije za električnu energiju. Potom, šta s budućom cijenom struje?

 

Podsjetimo, 500 radnika Aluminija nedavno je proglašeno tehnološkim viškom te su uz otkaz dobili i otpremnine. Na smanjenim plaćama u tvornici je ostalo oko 380 ljudi koji čekaju odluku kinesko-izraelskog konzorcija o eventualnoj investiciji. Za te radnike osigurana su primanja za dva mjeseca, koliki je i postavljeni rok za konačnu odluku o Aluminiju. Ukoliko do tada ne bude pronađen investitor i ti radnici će dobiti otkaz i otpremnine, a Aluminij će ići u stečaj. Ukoliko dođe do toga, proizvodnja vjerojatno više nikad neće biti poreknuta.

 

Mostarski Aluminij je zbog ogromnih dugova ugašen 10. srpnja ove godine. Od tada traje neizvjesnost oko budućnosti kompanije koja je prehranjivala nekoliko tisuća ljudi. Resorni federalni ministar Nermin Džindić prije nekoliko dana je kritizirao plan restrukturiranja koji je sačinilo Krizno vijeće mostarske kompanije. Džindić je kazao da je plan neprofesionalan i štur, te je ‘naredio’ da mu se u roku 30 dana dostavi novi plan. S druge strane, u Upravi Aluminija tvrde da je plan napravljen i da je računica jednostavna – nema novca, nema obnove.


Ukoliko već spomenuti investitori odluče uložiti maksimalne napore u ponovno dizanje kompanije na noge, to bi moglo otvoriti prostor za povratak još jednog dijela već otpuštenih radnika. Onih koji još nisu napustili BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!