FOTO/ Sramotan prizor s Jadrana

Ovo je fotografija mora u Dubrovniku: Osim što je odvratno prljavo, na površini plutaju mrtvi pacovi

Hronika17.09.19, 19:40h

Ovo je fotografija mora u Dubrovniku: Osim što je odvratno prljavo, na površini plutaju mrtvi pacovi
I moji gosti su to vidjeli i ni sama nisam znala što da im kažem kad su me pitali otkud štakori u moru, napisala je uz fotografiju šokirana žena

 

Pacovi u moru i prljavština vode zatekla je ovih dana jednu Dubrovkinju i njene goste. Dubrovkinja ih je vodila u razgledavanje, a sramotan prizor zatekli su prilikom spuštanja s Lovrijenca prema uvali Pilama, piše Dubrovački dnevnik.

 

“More je bilo užasno prljavo… Nažalost, na to sam već navikla jer često tu prolazim, ali ono što me šokiralo su tri mrtva štakora koja su plutala u moru. I moji gosti su to vidjeli i ni sama nisam znala što da im kažem kad su me pitali otkud štakori u moru! Iako svi mi dobro znamo otkud, a evo sad i dokaza”, opisala je dodajući i fotografije koje je snimila.

 

stakori-more-dubrovnik-prljavo

 

Samo u augustu brojna zagađenja

 

O fekalijama u moru na hrvatskoj obali nerijetko su pisali regionalni mediji u posljednje vrijeme. Štaviše, činilo se da se gotovo iz sedmice u sedmicu tokom ljeta u javnosti nižu slučajevi u kojima se upozorava na zagađenost mora. Naprimjer, samo u augustu zabilježeno je nekoliko slučajeva na različitim dijelovima obale.

 

Jedno od njih bila je plaža kod hotela Posejdon u Veloj luci gdje se goste upozoravalo da se ne kupaju. Fekalije su u augustu zabilježene na plažama u Kaštel Kambelovcu i Kaštel Sućurcu pa se turiste također upozoravalo jer im zdravlju prijeti Escherihia coli. I mještani Ugljana požalili su se na cisterne koje umjesto u kanalizacijski sistem fekalije ispuštaju ravno u more, te su upozorili da je to praksa koja se odvija svake godine u augustu i julu.

 

Fekalije snimljene iz Svemira

 

Brojni su slučajevi zagađenja zabilježeni i kroz juli, a posljednji slučaj o kojem se pisalo ovaj mjesec zabilježen je u Istri. Tada su objavljene fotografije snimljene iz Svemira na kojima se vide fekalije kako plutaju prema Brijunima. No, utvrđeno je kako su fekalije snimljene još u martu.

 

Ipak, Glas Istre je pisao kako fotografija potvrđuje da postoji problem zastarjelog sistema odvodnje na području perojske uvale koja spada pod Vodnjan. No, iz trgovačkog društva koje ondje upravlja odvodnjom su poručili da iako je sistem izgrađen još osamdesetih, imaju sve potrebne dozvole za njegov rad.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još