Imat će i časove o računarskom razmišljanju

Dok mi crtamo Word: Luksemburg uvodi časove kodiranja od prvog razreda

Hronika17.09.19, 08:40h

Dok mi crtamo Word: Luksemburg uvodi časove kodiranja od prvog razreda
Među prvim zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda

 

Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih ali najbogatijih zemalja u Europi, uvode časove kodiranja u sve svoje škole.

 

Claude Meisch, ministar za obrazovanje Luksemburga, kazao je novinarima da će nastava iz kodiranja postati dio nastavnog programa Luksemburga već od početka sljedeće školske godine, prenosi N1.

 

Istakao je da će svi učenici u toj zemlji na taj način vrlo rano naučiti kako kodirati, a imat će i časove o računarskom razmišljanju (RR).

 

Računarsko razmišljanje (RR) je proces koji generalizuje rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi podstiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promjenjivih, koje zahtijevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopštavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.

 

Meisch je također kazao da su digitalne vještine "dvije noge s kojima će mladi morati naučiti hodati" u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

 

Među prvim zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!