Bio i u Guinnessovoj knjizi rekorda

Bizarna smrt: Poznatog alpinistu usmrtilo stablo pri sječi u šume

Hronika16.09.19, 20:55h

Bizarna smrt: Poznatog alpinistu usmrtilo stablo pri sječi u šume
Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše

 

Poznati slovenski alpinist Davo Karničar, najpoznatji po podvigu iz 2000. godine kada je kao prvi čovjek na svijetu neprekinuto skijao s Mount Everesta, poginuo je u ponedjeljak popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko granice s Austrijom.

 

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je umro. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi obitelji i rodbina, prenosi Hina.

 

Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše.

 

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama u dolinu odskijati s Mount Everesta, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Anapurni.

 

"Rodio sam se da skijam s Everesta", kazao je  svojedobno Karničar, te 2000. godine uz pomoć velike skupine ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

 

Na skijama slovenskog "Elana" se u jesen 2000. godine s "vrha svijeta" spustio u nizinu, te u neprekinutom spustu stazu završio nešto manje od pet sati kasnije u baznom taboru svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5.350 metara, a podvig je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!