Čime se susjedi bave

'Sloboda govora' u Hrvatskoj: Zbog dva tvita priveden novinar portala Index Gordan Duhaček!

Hronika16.09.19, 16:51h

'Sloboda govora' u Hrvatskoj: Zbog dva tvita priveden novinar portala Index Gordan Duhaček!
Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko sedmica

 

Policija u Hrvatskoj je jutros uhapsila Indexovog novinara Gordana Duhačeka


Duhaček je jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sam je otišao sinoć u policijsku postaju u Heinzlovoj kako bi se s njima dogovorio oko detalja. Danas je, naime, trebao na službeni put van Hrvatske. No, policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli, piše Index.


Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko sedmica.

 

U prvoj je, usput, spomenuta riječ ACAB.

 

Drugi sporan twitter je satirična obrada pjesme "Vilo Velebita".

 

gordan-duhacek-tvit2

 

"Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su ga u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl." Nedajbože da se itko opire sistemu. ACAB!", napisao je Duhaček u julu 2018. godine na Twitteru.

 

Riječ je bila o policijskoj intervenciji u jedan zadarski fast food, a o čemu se tih dana intenzivno pisalo.


Drugi sporan tvit je, kako smo spomenuli, satirična Duhačekova obrada pjesme "Vilo Velebita", a koju je na svom Twitteru preimenovao u "Govna Velebita".

 

gordan-duhacek-tvit1

 

Duhaček je pjesmicu na Twitteru objavio u augustu, a odmah je prijavljen.

 

"Domoljubi su me zbog persiflaže "Vile Velebita" prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim "slučajem". Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna", napisao je Duhaček tada.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još