PREDSJEDNIK HDZ-A U RAZGOVORU ZA VEČERNJI LIST

Čović upozorava: Dogodi li se da hrvatski narod nestane s političke scene, bojim se da je to put za podjelu BiH!

Front14.09.19, 15:18h

Čović upozorava: Dogodi li se da hrvatski narod nestane s političke scene, bojim se da je to put za podjelu BiH!
Odgovarajući na upit o prijedlogu građanske države, ocijenio je kako je riječ o prijedlogu bošnjačke strane te da je on apsolutno neprimjeren

 


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je za Večernji list kako smatra da sporazum potpisan s Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem nije propao te da se treba i dalje raditi kako bi on bio proveden u cijelosti.


- Trebamo raditi i stvarati ambijent da se sporazum provede u cijelosti jer je načinjen kao cjelina sastavljena od 7-8 ključnih elemenata funkcioniranja bosanskohercegovačkog društva u vremenu ispred nas. Tu su stvari od vanjske, unutarnje, ekonomske politike. Doista je kompletan. Zato sam uvjeren da nećemo sklapati nove dogovore jer se radi o kompromisu o puno tema - naglasio je Čović.


 Govoreći o razlozima za to, ocijenio je kako je riječ o različitim taktikama, ali da, ipak, ne preostaje ništa drugo nego oformiti vlast.


- U pitanju su različite taktike u ostvarenju nekih kratkoročnih planova i politika ljudi koji su dobili šansu da oforme vlast. Nakon dogovora, bošnjačka, odnosno sarajevska politika iskoračila je i stvorila krizu, uvjerena da će tako zaraditi poene. Očekivali su snažnije reakcije, ali one su izostale. Zato im ne preostaje ništa drugo nego oformiti vlast - ocijenio je Čović.


Odgovarajući na upit o blokadi izbora novog Vijeća ministara zbog predaje dokumenta vezanog za NATO, predsjednik HDZ-a BiH naglasio je kako je to tehničko pitanje koje se nameće kao političko te da je za njega ključno da je u sporazumu rečeno da se suradnja s NATO-om nastavlja.


 - Evidentno je da je to godišnje izvješće, koje se veže uz NATO, korišteno kao alat za blokade. To je tehničko pitanje koje se nameće kao političko. Slična se mantra ponavljala i u vezi s vojnom imovinom pa se prestalo govoriti o tome. Za mene je ključno da smo u sporazumu kazali da se suradnja s NATO-om nastavlja i da se trebaju poštovati sve odluke. Naši dugoročni ciljevi, NATO i EU, ne bi se trebali na bilo koji način stavljati kao uvjet za uspostavu vlasti - podcrtao je Čović.


Govoreći o poziciji hrvatske politike, kazao je kako je ona krajnje uravnotežena između političkog Sarajeva i političke Banjaluke i da će se nastaviti na identičan način.


- Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna država BiH. Samo u takvoj državi najmalobrojnijem će narodu biti dobro - ocijenio je Čović.


Dodao je i kako nema razgovora bez legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama.


- Nekada smo imali ambicije napraviti mnogo veće iskorake s izmjenama Ustava, ali to sada nije realno. Ovakvo stanje nikome ne odgovara i morat ćemo naći kompromis oko toga, prije svega s bošnjačkim predstavnicima. Moramo provesti odluke sudova koje su donesene, ali one ne smiju biti zapreka. Na tisuće odluka Suda u Strasbourgu nisu provele ni zemlje članice EU - kazao je Čović za Večernji list.


Odgovarajući na upit o prijedlogu građanske države, ocijenio je kako je riječ o prijedlogu bošnjačke strane te da je on apsolutno neprimjeren. 


- Radi se o prijedlogu bošnjačke strane i njima bliskih stranaka. Ovdje je apsolutno neprimjenjiv. Želim otvoreno reći da smo mi za građansko društvo koje će štititi najviše standarde prava i sloboda. Ali istina je i da smo podijeljeno društvo, a zbog svih tih razlika jedino se može upravljati kroz federalizam. Nije to naša izmišljotina. To je EU, to je Europa i njezine složene države. Tri konstitutivna naroda jednostavno moraju biti jednakopravna. Igra na kartu brojnosti i “građanstva” kako bi se osigurala dominacija jednog naroda neprihvatljiva je i rizična za BiH - naglasio je predsjednik HDZ-a BiH.


Dodao je i da bez jednakopravnog hrvatskog naroda nema BiH.


- U biti, mi smo za punu jednakopravnost hrvatskog naroda zajedno s druga dva. Bez političkog, konstitutivnog, jednakopravnog hrvatskog naroda nema BiH. Dogodi li se da hrvatski narod nestane s političke scene, bojim se da će tada put za podjelu BiH biti posve otvoren između druga dva naroda - zaključio je Čović.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još