sa sjednice u mostaru

Usvojene izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja

Hronika12.09.19, 13:12h

Usvojene izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja
Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo

 

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.



Izmjene i dopune odnose se na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu s odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.



Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.



Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisano je da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije umirovljenje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona obavljaju revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše mjerodavne inspekcije ministarstava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Više novca za zaštitu nacionalnih spomenika

 

 Vlada FBiH danas je izmijenila Program utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele, utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, te kao svoje sudjelovanje u sufinanciranju zaštite nacionalnih spomenika odobrila 203.000 maraka, umjesto dosadašnjih 100.000 maraka.

 

Sredstava će biti raspodijeljena nakon obavljenog javnog poziva u visini od 20.000 maraka po jednom programu/projektu za tri odabrana sakralna objekta koji su proglašeni nacionalnim spomenikom, te za jedan projekt zaštite starih gradova ili nekropola i stećaka, ili drugih javnih objekata proglašenih nacionalnim spomenikom BiH.

 

Pri ocjeni kandidiranih programa i projekata, prednost će imati nacionalni spomenici s većim postotkom oštećenja, a koje nije manje od 50 posto, te oni s većim postotkom izvršenja radova. Također su bitni povijesna, umjetnička, arhitektonska, kulturna, duhovna i prostorna vrijednost objekta, kao i regionalna i nacionalna zastupljenost.

 

Na osnovu Zakona o zaštiti dobara koja su, odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, proglašena nacionalnim spomenicima BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dužno je osigurati pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i financijske mjere za njihovu zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Polugodišnje konsolidirano izvješće o izvršenju federalnog proračuna

 

Federalno ministarstvo financija upoznalo je Vladu FBiH o pokazateljima iz konsolidiranog izvješća o izvršenju proračuna FBiH, kantona i općina, financijskih planova izvanproračunskih fondova FBiH za razdoblje siječanj - lipanj 2019. godine.

 

Ukupni prihodi su u prvom polugodištu iznosili 4.388,7 milijuna KM, što je za 251 milijun KM ili za 6,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 45,7 posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Istodobno su ukupni rashodi u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosili 3.640 milijuna KM, te su za 206,7 milijuna KM ili za šest posto viši u odnosu na 2018. godinu, a ostvarenje u odnosu na plan je 40,7 posto.

 

Tekući transferi drugim razinama vlasti iznosili su 10,9 milijuna KM, pojedincima 1.498,5 milijuna KM, neprofitnim organizacijama 71,5 milijuna KM, javnim poduzećima 71 milijun KM, privatnim poduzećima i poduzetnicima 24,7 milijuna KM, dok su drugi tekući rashodi bili 17,1 milijun KM.

 

Konsolidirani kapitalni transferi su za šest mjeseci 2019. godine iznosili 31,7 milijuna KM i u odnosu na isto lanjsko razdoblje su veći za 1,4 milijuna KM.

 

U prvom polugodištu su sve razine vlasti Federacije BiH ostvarile pozitivan financijski rezultat od 395,3 milijuna KM. Lani je u tom razdoblju, također, ostvaren pozitivan financijski rezultat od 348,8 milijuna KM.

 

Ukupan financijski rezultat na razini proračuna Federacije BiH iznosi 71,5 milijuna KM, kantona 185,7 milijuna KM, općina 74,3 milijuna KM, na razini sektora socijalne zaštite, odnosno izvanproračunskih fondova 63,7 milijuna KM.

 


(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!