Nemaju namjeru izaći

Stanje rudara koji štrajkuju u jamama sve gore, šest ih zatražilo ljekarsku pomoć

Hronika11.09.19, 11:37h

Stanje rudara koji štrajkuju u jamama sve gore, šest ih zatražilo ljekarsku pomoć
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine ostaje pri svojoj odluci o stupanju u generalni štrajk 13. septembra, a oko 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo je ne izlazi iz jame

 

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata RMU Zenica, za N1 je kazao da su jutros do 9 sati šest rudara zatražili ljekarsku pomoć, tri iz Stare jame i tri iz Stranjana.

 

Kazao je da od juče od 15 sati rudari iz Stare jame i Stranjana stupili u štrajk glađu, dok su im se kolege iz Raspotočja pridružili sinoć oko 22 sata.


"Ono što ima teško je da su rudari dole pri kraju, da su u teškoj situaciji. Zatražili su od mene nekakvih tableta, glava ih boli, deka i svašta nešto, što je poslato, a oni samo će to koristiti, ništa hrana i piće", dodao je.

 

Vardo je kazao da se čuo sa rudarima telefonom.

 

"Oni imaju to što su rekli, dakle izaći neće sve dok se to ne riješi. Ako će gladovati napolju, bolje je gladovati u jami", istakao je.

 

Podsjećamo, nezadovoljstvo rudara kulminiralo je prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

 

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine ostaje pri svojoj odluci o stupanju u generalni štrajk 13. septembra, a oko 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo je ne izlazi iz jame.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!