Otklonjen zastoj

Ministar Šarović dogovorio nastavak izvoza mesa u Tursku: 'BiH će moći da izveze 3.000 tona iskoštene govedine'

Front04.09.19, 15:43h

Ministar Šarović dogovorio nastavak izvoza mesa u Tursku: 'BiH će moći da izveze 3.000 tona iskoštene govedine'
Turska je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinski partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.

 

- Izvoz goveđeg mesa, bit će nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana - izjavio je ministar Šarović nakon sastanka.

 

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, ministar Šarović zatražio je da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

 

Turska je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinski partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

 

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao i dugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

 

U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i sa ministrom trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!