Ostaje otvorena do 6. oktobra

U Zemaljskom muzeju BiH u petak otvorenje izložbe 'Međunarodni James Joyce'

Kultura03.09.19, 11:35h

U Zemaljskom muzeju BiH u petak otvorenje izložbe 'Međunarodni James Joyce'
Izložba će biti otvorena u petak, 6. septembra, u Zemaljskom muzeju BiH, nakon izlaganja dr. Jamesa Alexandera Frasera “James Joyce, Irska i umjetnost herojstva”. Fraser je profesor književnosti, docent na Univerzitetu Maynooth u Irskoj, a u svojim knjigama se dosta bavi djelima Jamesa Joycea

 

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ima zadovoljstvo najaviti otvorenje izložbe o književniku Jamesu Joyceu, koji je rođen u Dublinu u Irskoj, a bio je pod utjecajem književnika i gradova širom Europe.


Izložba pod nazivom "Međunarodni James Joyce" ostvarena je u suradnji s Ambasadom Irske i istražuje faktore i mjesta koji su utjecali na djela Jamesa Joycea, prije svega na Uliksa, koji je priča o jednom danu u životu Dublina prije više od stoljeća. Drugo Joyceovo djelo je Portret umjetnika u mladosti.

 

Izložba će biti otvorena u petak, 6. septembra, u Zemaljskom muzeju BiH, nakon izlaganja dr. Jamesa Alexandera Frasera “James Joyce, Irska i umjetnost herojstva”. Fraser je profesor književnosti, docent na Univerzitetu Maynooth u Irskoj, a u svojim knjigama se dosta bavi djelima Jamesa Joycea. Neke od njegovih knjiga su Joyce i izdaja (2016) i Joyceova publicistička djela (2018), objavljene u izdavačkoj kući Palgrave Macmillan. Trenutno istražuje ulogu bicikala u književnosti i kulturi od kasnog 19. stoljeća do danas.


Izložba "Međunarodni James Joyce" bit će u Zemaljskom muzeju BiH otvorena za posjetioce od 7. septembra do 6. oktobra u redovnim terminima posjete (od utorka do petka između 10 i 19h, subota i nedjelja između 10 i 14h).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!