Dok ističe rok za formiranje vlasti

Milorad Dodik: Neću dizati revoluciju odmah nakon 5. septembra, nego ću...

Front02.09.19, 19:11h

Milorad Dodik: Neću dizati revoluciju odmah nakon 5. septembra, nego ću...
Pokušat će, kaže, da traži srpsko jedinstvo, ali, kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, „već podilaze strancima i Bakiru Izetbegoviću“

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je moguće da se u narednim danima obave konsultacije u vezi sporazuma lidera SDA, HDZ i SNSD o formiranju vlasti na nivou BiH, te da se desi priča o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je, kaže, malo vjerovatna.

 

Na sceni su, tvrdi, spekulativni politički razlozi, na koje će RS odgovoriti.

 

Dodik ističe da neće odmah nakon 5. septembra, ukoliko se ne implementira dogovor lidera, dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS, kako bi zaštiti poziciju tog bh. entiteta.

 

Pokušat će, kaže, da traži srpsko jedinstvo, ali, kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, „već podilaze strancima i Bakiru Izetbegoviću“.

 

- Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu Srpske. Obavit ćemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u parlamentu da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore s Federacijom BiH - rekao je Dodik novinarima nakon razgovora s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim ističući da im upće ne treba podrška opozicije u RS.

 

Uvjeren je da će u FBiH odbaciti razgovore, ali će, kaže, tako pokazati da su protiv.

 

Očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU.

 

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, da se taj posao trebao uraditi u skladu s principima Dejtonskog sporazuma i ravnopravnosti entiteta i naroda, te na osnovu izborne volje.

 

Također, Ivancov je rekao da u skladu s izbornim rezultatima tri vodeće stranke treba da formiraju vlast na državnom nivou, a kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara treba da pripada srpskom narodu.

 

Govoreći o ANP-u, rekao da pitanjima o kojima su stavovi suprotni treba staviti u stranu te voditi dijalog o onima iz sporazuma lidera od 5. augusta.

 

Rekao je i da će ruske firme, poput vlasnika naftne industrije RS Zarubrežnjefta, i druge nastaviti rad u RS.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još