Idealno u borbi protiv stresa

U Sarajevu otvoren prvi adrenalin park: Tornjevi sa stijenama, zračne atrakcije, zip line, spuštanje niz žicu...

Zabava31.08.19, 15:40h

U Sarajevu otvoren prvi adrenalin park: Tornjevi sa stijenama, zračne atrakcije, zip line, spuštanje niz žicu...
Adrenalin park bit će besplatan za posjetitelje u prvoj sedmici od 16.00 do 20.00 sati, izuzev u slučaju kiše, a nakon toga će se utvrditi termini i cijene korištenja, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo

 

U kompleksu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju ''Safet Zajko'' danas je otvoren prvi adrenalin park u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

 

Uz tornjeve na kojima su alpinističke stijene, ljubiteljima adrenalin sportova na raspolaganju je i devet zračnih atrakcija s različitim preprekama. Prepreke su postavljene tako da postojeća stabla povezuju s dva tornja, a posjetitelji mogu probati i zip-line, spuštanje niz žicu.  

 

Adrenalin park bit će besplatan za posjetitelje u prvoj sedmici od 16.00 do 20.00 sati, izuzev u slučaju kiše, a nakon toga će se utvrditi termini i cijene korištenja, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.  

 

Načelnik te općine Semir Efendić kazao je da je ovaj adrenalin park prvi ovakve vrste u Sarajevu i šire. 

 

- U ovom kompleksu smo izgradili mnogo sadržaja, a najviše igrališta za djecu. Adrenalin park je namijenjen tinejdžerima i omladini koji žele da se na jedan poseban način riješe stresa i koji vole adrenalin. Poznato je da su adrenalin atrakcije vrlo privlačne turistima. Željeli smo da se ovaj adrenalin park uklopi u prirodni ambijent Centra. Sve prepreke postavljene su između dvije alpinističke stjene koje su ranije urađene, i kroz parkovsko zelenilo, kroz krošnje stabala. Vjerujem da će za sve ljubitelje ove vrste sporta ovo biti jedan ugodan ambijent za uživanje, ali i za one koji budu željeli da gledaju - kazao je Efendić. 

 

Otvaranje adrenalin parka upriličeno je uz pokazne vježbe koje su izveli pripadnici Gorske službe spasavanja Novi Grad, a uz podršku profesionalnih instruktora za obuku i korištenje adrenalinskih atrakcija, te pokaznu vježbu pružanja pomoći uz podršku ekipa Crvenog krsta/križa Novi Grad i Službe civilne zaštite Općine Novi Grad. 

 

Podršku u radu sa onima koji su odmah po otvaranju željeli isprobati adrenalin park dali su sportski penjači Ajdin Hadžić i Bakir Silajdžić koji se pripremaju za olimpijadu u sportskom penjanju u Tokiju 2020. godine. 

 

Za sigurnost ljudi koji žele da probaju adrenalin sport brinut će stručni tomovi Gorske službe sapasavanja Novi Grad. Rukovodilaca GSS-a Fahrudin Dobrača kaže da ova vrsta sporta doprinosi savladavanju  stresa. 

 

- Radimo konstantno na bezbjednosti naših korisnika, želimo da se svaki građanin koji želi da proba adrenalinski sport osjeća sigurno. Rijetkost je da u urbanom dijelu grada građani imaju mogućnost korištenja adrenalinskih sportova, naša omladina ima mogućnost doći ovdje da osjeti adrenalin - poručio je Dobrača.     

                                                                      

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!