Rusija se ne slaže

Oglasio se PIC: Entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone

Front30.08.19, 19:20h

Oglasio se PIC: Entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone
Upravni odbor PIC-a želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj suradnji i uz podršku međunarodne zajednice

 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC) podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuvjetni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija. 

 

U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane. Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati. 

 

Upravni odbor PIC-a želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj suradnji i uz podršku međunarodne zajednice. 

 

Ruska Federacija se ne slaže sa ovom izjavom, kaže se na kraju Izjave ambasadora Upravnog odbora PIC-a. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još