FOTO/ NAKON ZAVRŠETKA PRVE FAZE

Raskopan centar Sarajeva: Od ponedjeljka počinje rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Koševo

Hronika30.08.19, 10:19h

Rekonstrukcija vodovodne mreže ove ulice predviđena je u cilju smanjenja gubitaka u zoni vodosnabdijevanja “Skenderija”

 


Radovi na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže u ulici Koševo su završeni. Ovim radovima obuhvaćena je dionica od ulice Sutjeska do raskršća sa ulicama Bolnička i Patriotske lige, a ukupna dužina trase je 436 metara. Izvršena je rekonstrukcija fekalnog kanala dužine 246 metara i kišnog kanala 206 metara. Uporedo sa iskopima i polaganjem cijevi, vršilo se prespajanje postojećih priključaka za objekte. Ovom rekonstrukcijom stare betonske cijevi su zamijenjene cijevima od centrifugalnog poliestera.  


I pored toga što su radovi bili vrlo složeni i zahtjevni,  uz prisustvo velikog broja instalacija i šahtova  što je dodatno otežavalo izvođenje radova, radnici su iste priveli kraju i prije predviđenog roka. Naime, planirani rok završetka ovih radova bio je 20 dana od dana početka, međutim uloženim naporom  i trudom radnika radovi su uspješno završeni za 10 dana što je duplo manje od predviđenog.


Projekat izgradnje separatne kanalizacione mreže na ovom lokalitetu je od velike važnosti i značaja čime će se poboljšati kvalitet života samih građana.


S obzirom da su završeni radovi na kanalizacionoj mreži, u ponedjeljak je planiran početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže. U ulici Koševo, izvedeni su radovi na postavljanju pivremenog voda i uvezivanju istog, te je izvršena dezinfekcija i ispiranje istih. Nakon analize vode novopoloženog cjevovoda rezultati su u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće te se može pristupiti radovima na rekonstrukciji cjevovoda. Na ovoj dionici planirana je rekonstrukcija oko 270 metara distributivnog cjevovoda profila DN 200 mm.


Rekonstrukcija vodovodne mreže ove ulice predviđena je u cilju smanjenja gubitaka u zoni vodosnabdijevanja “Skenderija”.


Investitor ovih radova je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS zajedno sa Općinom Centar, izvođač zemljanih radova je firma Grakop d.o.o a montažne radove izvodi  KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o Sarajevo, saopšteno je iz KJKP VIK.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još