Vodič kroz pravilno skidanje naslaga

Dobili ste nekoliko kilograma previše? Nije strašno, slijedite ovih 10 koraka i uspjeh neće izostati!

Lifestyle29.08.19, 20:40h

Dobili ste nekoliko kilograma previše? Nije strašno, slijedite ovih 10 koraka i uspjeh neće izostati!
U nastavku pročitajte 10 stvari koje trebate izbjegavati ako ste se udebljali

 

Dobili ste nekoliko kilograma? Događa se i nije ništa strašno.

 

Uostalom, postoje načini pomoću kojih se tih kilograma možete riješiti. Sigurno ste već pročitali gomilu informacija o tome što trebate raditi kako biste izgubili koji kilogram, međutim postoje i stvari koje ne smijete raditi samo zato što ste dobili na težini.

 

U nastavku pročitajte 10 stvari koje trebate izbjegavati ako ste se udebljali.

 

1. Nemojte početi preskakati obroke

Preskakanje obroka dugoročno vam neće pomoći da izgubite kilograme. I istraživanja su pokazala da jedenje svakih nekoliko sati pomaže stabilizirati šećer u krvi i sprječava vas da pri odabiru idućeg obroka donesete lošu odluku, odnosno pojedete nešto nezdravo.

 

Vaše obroke planirajte unaprijed i jedine svakih nekoliko sati. Unaprijed isplanirani obroci bit će dobri za vaše tijelo i spriječiti će vas da do kraja dana pregladnite i prejedete se.


2. Nemojte se mentalno kažnjavati

Kažnjavanjem same sebe na način da se ljutito gledate u ogledalo ili da se nazivat debelom, neće vam donijeti ništa dobro. Istraživanja su pokazala da je promjena ponašanja učinkovitija kod ljudi znaju kako suosjećati sa samim sobom. Budite dobri prema sebi, prihvatite trenutnu situaciju s kilogramima i usredotočite se na pozitivne odluke koje donosite.

 

3. Ne trošite previše novca na novu odjeću

Gubitak kilograma ne događa se preko noći i proći će neko vrijeme prije nego opet stanete u svoje stare traperice. Obzirom da je vaša nova težina samo privremena, nema potrebe da trošite gomilu novca na šoping. Ipak, priuštite si pokoji komad koji će vam pomoći da se osjećate bolje zbog svog izgleda. Između ostalog, što se bolje osjećate, donosit ćete i pametnije odluke kada je u pitanju hrana.

 

4. Nemojte se opsesivno vagati

Ključ zdravog gubika težine su dosljednost i strpljenje kada su u pitanju prehrana i vježbanje. Osim toga, trudite se da budete naspavani i pokušajte kontrolirati razinu stresa. Kada su u pitanju brojke, tjedno ne biste trebali gubiti više od pola do jednog kilograma, ali to ovisi o vama i vašem tijelu. Zapamtite i da će vam težina varirati ovisno o količine vode koju zadržavate, dobu dana, razini hormona... Zato je dovoljno da se važete jednom tjedno, ujutro. Na ovaj način možete se usredotočiti na postupak, umjesto na broj.

 

5. Ne pretjerujte s vježbanjem....

Počnite polako, ali budite dosljedni. Ako krenete previše ambiciozno može vam se dogoditi da se prebrzo zasitite i odustanete. Budite realni kada su u pitanju vaši planovi.

 

6. ...ali nemojte ni odustati od vježbanja. 

Neke osobe bježe od utega jer se boje da će postati prenabildane. To nije istina. Mišić je metabolički aktivniji od ostalih tkiva što će vam u konačnici vam pomoći da izgubite kilograme i izgledate vitko.

 

7. Ne tražite spas u brzim dijetama

Kada želite izgubiti višak kilograma, rješenje nisu brze dijete. Cilj je da smršavite na zdrav način i da vaš rezultat bude dugoročan. Kada prekinete dijetu u kojoj ste se odricali puno toga, a koja vam je pomogla da brzo skinete višak, vjerojatno ćete vrlo brzo vratiti sve izgubljene kilograme, pa čak i više. Ključ zdravog gubitka kilorama je jedenje zdrave hrane koja ima uravnoteženi omjer masti, ugljikohidrata i proteina.


8. Ne ignorirajte glad

Kada počnete razumijevati glad i slušati svoje tijelo, prestat ćete se prejedati i naučit ćete kako pravilno zadovoljiti glad. Ni ovo se neće dogoditi preko noći, ali dogodit će se. Kad osjetite blagu glad jedite, ali prestanite jesti prije nego se prejedete.

 

9. Ne fokusirajte se na ono što ne smijete jesti

Zašto trošiti energiju na ono što ne smijete jesti, kad je možete trošiti na sve super-moćne namirnice koje smijete jesti. Bit ćete puno sretniji i zadovoljniji ako počnete razmišljati na ovaj način.

 

10. Nemojte odustati i prihvatiti višak kilograma

Postavljajte si male, ostvarive ciljeve koji će vas gurati naprijed. Kada ispunite neki mali cilj, bit ćete motivirani za nastavak. Bitno je da cijelo vrijeme budete fokusirani i pozitivni.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!