uz raznovrstan kulturni sadržaj

U Gradačcu otvoren 46. 'Sajam šljive', prisutno 310 izlagača

Biznis Klub28.08.19, 14:38h

U  Gradačcu otvoren 46. 'Sajam šljive', prisutno 310 izlagača
Denial Tulumović, premijer TK-a, poručio je kako je ova manifestacija prilika svima da govore o stanju u poljoprivredi i njenom razvoju

 

U Gradačcu je danas otvoren 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“, a prisutno je oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, regiona i EU.  

 

Direktor firme "Gradačački sajam" d.o.o. Gradačac Hašim Šabanović ističe da će svi koji budu u gradu do 31. augusta, do kada i traje sajam, osim u ovoj specijaliziranoj privrednoj manifestaciji, uživati i u raznovrsnom kulturnom sadržaju. 

 

Kako je kazao,  to je njihova  najznačajnija sajamska manifestacija, a  poslovi  koji se tu sklope vrijede više stotina hiljada eura. 

 

 -Na sajmu posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivrednu mehanizaciju i zaštitna sredstava. Predstavit će se i obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, tursitičke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz Tuzlanskog, Sarajevskog i Posavskog kantona, te Grada Zagreba, koji je sa Obrtničkom komorom partner ovogodišnjeg 'Sajma šljive' - rekao je Šabanović. 

 

Denial Tulumović, premijer TK-a, poručio je kako je ova manifestacija prilika svima da govore o stanju u poljoprivredi i njenom razvoju. 

 

- Sajam potiče privredni razvoj i rađanje novih preduzeća koja potiču brži razvoj zemlje - poručio je Tulumović. 

 

Među prisutnima je i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, koji kaže  da često odolazi u Gradačac, ali prije svega na „Sajam šljive“. 

 

-Drago mi je da vidim veće uspjehe i očito da su oni koji su bili autori prvog sajma bili u pravu da će taj sajam biti dugovječniji nego što se to mislilo. Neki su mislili da će to biti sajam za jednu priliku, međutim, danas se vidi da su ga prihvatili svi oni koji izlažu na ovom sajmu - rekao je Mesić. 

 

Objašnjava da to više nije sajam koji predstavlja robe koje ljudi mogu proizvesti, nego  sajam gdje ljudi  sklapaju velike poslove. 

 

Danas su uručene i Plakete za afirmaciju i unapređenje "Sajma šljive"  dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije - Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima.  

 

Na sajmu će također, biti dodijeljene sjamske medalje za kvalitet izloženih prozvoda, "Velike Krušikove medalje" za jaka i alkoholna pića, te medalje za kvalitet ocijenjenih medova. 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!