brutalni masakr izetbegovića zatekao ga na putu

Šta je Alija zapisao o Markalama: Glas na telefonu rekao je da je pala granata, opća pometnja na nebu i na zemlji...

Nedjeljni magazin28.08.19, 10:33h

Šta je Alija zapisao o Markalama: Glas na telefonu rekao je da je pala granata, opća pometnja na nebu i na zemlji...
Sutradan, 28. augusta, osvanuo je izrazito lijep i vedar dan kasnog ljeta i ništa nije slutilo na zlo - pisao je Izetbegović


Na današnji dan 1995. godine od granate ispaljene s agresorskih položaja iz pravca Trebevića na gradskoj tržnici u Sarajevu ubijeno je 43, a ranjeno 84 građana Sarajeva - piše Avaz.

 

U svojoj knjizi “Sjećanja“ prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović opisao je ovaj moment, navodeći da ga je vijest o masakru na Markalama zatekla u Mostaru na putu za Jablanicu, odakle je helikopterom trebao krenuti za Split, a potom u Pariz, na poziv predsjednika Žaka Širaka (Jacques Chirac). 

 

U nastavku prenosimo dio iz knjige “Sjećanja“ Alije Izetbegovića: 

 

- Imao sam poziv francuskog predsjednika Chiraca da 29. augusta 1995. zvanično posjetim Francusku. Krenuli smo iz Sarajeva 27. augusta kasno popodne i zanoćili u Mostaru, gdje nam se trebao pridružiti Safet Oručević, gradonačelnik Mostara. Sutradan, 28. augusta, osvanuo je izrazito lijep i vedar dan kasnog ljeta i ništa nije slutilo na zlo. Bilo je predviđeno da u 11 sati krenemo iz baze u Mostaru prema helikopteru koji nas je čekao u Jablanici.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još