video/ 27 autora

Otvorena izložba 'Sevdah' umjetnika 7. Internacionalne kolonije Sarajevo

Kultura27.08.19, 20:45h

Otvorena izložba 'Sevdah' umjetnika 7. Internacionalne kolonije Sarajevo
Voditeljica 7.kolonije Sarajevo i Galerije "Preporod", slikarka Mirsada Baljić, je pojasnila da su umjetnici "sevdah" poistovjetili s muzikom, lijepom emocijom, ljubavlju, čežnjom

 

Izložba "Sevdah" 27 autora, umjetnika 7. Internacionalne kolonije Sarajevo, otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovom hanikahu. 

 

Umjetnici iz 11 država: Bosne i Hercegovine, Turske, Sjevernog Kipra, Sjeverne Makedonije, Grčke, Francuske, Italije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, su od 21. do 28.augusta na svojim slikarskim platnima vječnim učinili "Sevdah" - ljepotu Bosne i Hercegovine. 

 

Voditeljica 7.kolonije Sarajevo i Galerije "Preporod", slikarka  Mirsada Baljić, je pojasnila da su umjetnici "sevdah" poistovjetili s muzikom, lijepom emocijom, ljubavlju, čežnjom. 

 

- Svaka paleta koju su oslikali je jedinstvena. To su akrili na platnu, ulje na platnu, prekrasno šarenilo, a na paletama su oslikali svoju tradiciju, kulturu, ali su uživali i u bh.kulturi - rekla je Baljić. 

 

Jedna od umjetnica kolonije bila je i Pinar Koč iz Turske, inače supruga ambasadora Turske u BiH Halduna Koča. Kaže da je ponosna što je učestvovala u koloniji sa eminentnim umjetnicima i što je bila dio nečega što ljude spaja, što pruža ljepotu svima. 

 

- "Sevdah" za mene su dva mjesta, jedno u BiH a drugo u Turskoj. To su za mene krajnje romantična mjesta, tako da sam naslikala Boračko jezero i Kapadokiju. U mojoj glavi i mome srcu postoji snažna asocijacija sevdaha između ta dva mjesta - kazala je ona. 

 

Podršku 7.Internacionalne kolonije Sarajevo, pružila je i Ambasada Republike Turske u BiH, jer, ambasador Koč smatra da je jezik umjetnosti univerzalan, i sigurno doprinosi boljem razumijevanju ljudi, upoznavanje različitih kultura i tradicija.  

 

Organizator kolonije je Galerija "Preporod" i Udruženje Art Colony, uz podršku Gradske uprave Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. 

 

Učesnicima kolonije "Sevdah" uručena su i priznanja.

 

(Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!