Za njima su raspisane i crvene Interpolove potjernice

Potraga za opasnim kriminalcima iz BiH: Kako su Đavo i Playboyjeva zečica umakli policiji

Hronika25.08.19, 11:00h

Potraga za opasnim kriminalcima iz BiH: Kako su Đavo i Playboyjeva zečica umakli policiji
Praga za opasnim kriminalcima u BiH: Đavo i Zečica umakli policiji

 

 

Policijski službenici u BiH tragaju za velikim brojem bh. državljana koji su osuđeni ili optuženi za krivična djela ubistva, pokušaj ubistva, teški organizovani kriminal, oružane pljačke... Za njima su raspisane i crvene Interpolove potjernice. Neki od njih, koji su bili pušteni na dopust, nikad se vratili nisu, a drugi su pobjegli dok su se branili sa slobode.

 

Poznata lica

 

Za Dušanom Pantelićem, poznatijim po nadimku Đavo, traga se još od 2009. od kada se nije vratio u zatvor s dopusta. Tereti se za ubistvo i nanošenje tjelesnih povreda, a osuđen je na 11,3 godine zatvora pravosnažno. On je osuđen da je s još jednom osobom ubio Stanivoja Svetinovića iz Bratunca 20. marta 2004. Pantelić je tada povrijedio i Svetinovićevog sina. Kako je tada rečeno iz KPZ-a Banja Luka, Pantelić je stekao pravo na pogodnosti nakon odslužene jedne trećine kazne. U zatvor se trebao vratiti 10. oktobra 2009, ali od tada mu se gubi svaki trag.

 

Jedno od poznatijih lica s potjernice je i Davor Elez, brat Darka Eleza. Potjernica za njim je raspisana 27. jula 2016. godine. Tereti se za organizovani kriminal, ubistvo, pranje novca u vezi s organizovanom kriminalnom grupom, a u vezi s pljačkama. Davor, koji je optužen u predmetu Lutka, osim bh. ima i državljanstvo Srbije.

 

Optužena u ovom predmetu Slobodanka Tošić (1986) osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi. Na teret joj je stavljeno nekoliko teških ubistava, pokušaj ubistava te oružane pljačke i pranje novca.

 

Ova manekenka i Playboyeva zečica je iskoristila priliku kada joj je određen kućni pritvor i pobjegla je bez traga. Potjernica za njom raspisana je 6. septembra 2016. godine, a njena majka je rekla da je njena kćerka nevina i da se nikada neće vratiti u BiH.

 

Sud BiH osudio je generala Novaka Đukića da je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. godine, naredio granatiranje Tuzle, te da je zbog toga na tuzlanskoj Kapiji ubijena 71 osoba.

 

Ukidanje presude

 

Pušten je iz zatvora 2014. nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Kazna mu je kasnije smanjena na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Iste godine za njim je raspisana potjernica.

 

Među optuženima i osuđenima za kojim BiH traga su i Bojan Košarac, Ante Jelavić, Faruk Balijagić, Lejla Fazlagić, Stanko Marković...

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!