Pravosnažna presuda zbog nesavjesnog rada u službi

Dodikov kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH: Zoran Tegeltija bio osuđen na pet mjeseci zatvora

Front23.08.19, 10:31h

Dodikov kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH: Zoran Tegeltija bio osuđen na pet mjeseci zatvora
Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme „Kondor-šped“ iz Novog Grada

 

U Bosni i Hercegovini nije rijetka pojava da su ministri ili ljudi koji obnašaju neku funkciju u vlasti bivši osuđenici ili osobe s mnogo krivičnih prijava. Tako Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

 

- Naime, Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme „Kondor-šped“ iz Novog Grada tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt u formi obavještenja kojim je obavijestio carinarnice na području RS-a da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije.

 

Ovu odluku je obrazložio tako što je napisao da je blokiran žiro račun „Kondor-špeda“. I žalba na ovu presudu je odbijena, pa je Tegeltija bio na uslovnom zatvoru. Ali, to ga nije spriječilo da napreduje u karijeri, pa je shodno zakonskim odredbama postao ministar, jer mu je kazna zatvora bila manja od devet mjeseci.

 

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić kazao je u izjavi za agenciju Patria da je zakon nažalost takav da dopušta djelovanje na visokim funkcijama onima koji iza sebe imaju presude.

 

- Sad je druga stvar moralne dimenzije i sigurno nepovjerenje građana u takve ljude koji obnašaju tako važne pozicije, a imaju bilo kakvu presudu za zloupotrebu položaja ili bilo šta slično. Trebalo bi se to mijenjati i u budućnosti ne bi im trebalo davati prostor i mogućnost da obnašaju izrazito važne pozicije s tim da svakom treba dati pravo na rad i da mogu obezbjediti egzistenciju svojoj porodici – kaže Salkić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još